Община Сливен

Умопомрачително: След скандала „Калина Илиева”

Иван Андреев
07.12.2010 / 08:00

“Направи ни на маймуни!”. С този цветист израз по време на специална пресконференция, посветена на “аферата Калина Илиева”, министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов обобщи образно резултата от народополезната й дейност в ръководения от нея повече от една година (от м. август 2009 г.) Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ). И доизясни - него самия, екипа на ДФЗ и хилядите агробизнесмени на България. Може би поради напомнения от самия него факт, че той е “ветеринарен лекар, а не хорски доктор”, но министър Найденов не се усети, че с тази категорична метафора всъщност той превръща всички нас, народа на България, в идиоти!

Защото стана ясно, че фалшивата диплома на г-ца Илиева е най-малката беда - не води до финансови щети, а е само една пренеприятна морална издънка. Едва ли не се оказа, че цялата вина трябва да се лепне на някой немарлив служител в Министерството на образованието, който не е проявил достатъчна отговорност и е легализирал фалшивата диплома. Разбира се, такива случаи е имало и ще има. Действително, това преди всичко е личностен проблем. Но когато тази личност е на висока обществено значима позиция, тогава възникват много други “защото ...”

Защото не стана ясно поема и носи ли някой политическата и партийната отговорност за назначаването на г-ца Илиева за изпълнителен директор на държавна структура, имаща изключително важно значение сред централните органи на изпълнителната власт. Не подлежи на доказване, че в ДФЗ и като акредитирана от ЕС Разплащателна агенция са най-изкушаващите условия за спекулативни сделки и неправомерно раздаване и усвояване на финансови ресурси, най-вече европейски. И кой, не политик, не държавник, а просто нормален човек би допуснал дори за миг, че ръководител, чийто таван на компетентност е далеко, далеко под равнището на отговорностите, които поема, има някакъв шанс да се справи. За липса на държавническо отношение, обаче, достойните държавници си подават оставките. Без някой да им напомня за това. За съжаление, все по-очевидна и по-опасна става помитащата ни вълна на непоследователност, некомпетентност и некадърност в публичния сектор, съчетани с хипнотичното послушание на всемогъщия “Глас отгоре”.

Защото не стана ясно за какъв доказан управленски опит или по-точно за какви заслуги и пред кого една довчерашна техническа секретарка и експерт на достатъчно ниско йерархично равнище е предпочетена пред всички други номинирани за шеф на ДЗФ. Освен ако това е оценка за изпълнението на задачите, за които госпожицата преди време е била внедрена в тази държавна структура. И горката девойка си е помислила, че това с още по-голям размах трябва да прави и в бъдеще. Иначе казано, на обществото трябва да му светне кой й разтвори парашута за този висок държавен пост.

Защото не стана ясно, след като министър Найденов е бил впечатлен от толкова пропуски, недопустими грешни ходове и нарушения в дейността и отправял не малко критични бележки към изпълнителния директор на ДФЗ г-ца Илиева, как така в крайна сметка се е примирявал и спотайвал. Защото нейните управленски безумия не произтичат от наличието или липсата на диплома за магистърска степен! Защото точно от тях са произтекли огромни загуби и щети за страната ни и за хилядите земеделски производители. И ако не беше се дръпнала бримката с фалшивата диплома и с фамозната бременост, докога щеше да се скатава! Този иначе “непримирим борец” срещу вноса на залежали 15-20 годишни меса и “пламенен застъпник” на хранителните стандарти! Все пак, кой носи институционалната отговорност за случващото се в една толкова важна държавна структура. В духа на лежерния тон на министър Найденов, дали не следва той да инициира държавен иск срещу част от собственото си трудово възнаграждение за периода на сбъднатата детска мечта на г- ца Илиева. Защото, поне по норматевната уредба, министър Найденов е председател на Управителния съвет на ДФЗ. Все пак в тази държава държавниците трябва да се научат да носят отговорност! Или може би министър Найденов си има винаги едно наум защо и как в нощта на 21 срещу 22 юли 2009 г. зае министерското място вместо номинираната г-ца Десислава Танева.

Има още доста “защото...”. А най-страшното е, че тази практика да се превръща българина в идиот се разширява и обогатява. Щеше да е много смешна, ако наистина не е страшна. Справка – водевила Мишел Бонев! Тази практика не е случайна! Тя е израз на трагичната деформация и подмяна на крехките демократични устои на страната ни с псевдодемократичните ерзаци на един утвърждаващ се авторитарен режим и загърбване на националните ни интереси, изобилно гарнирано с пищен до комична клоунада популизъм. Така че елегантно изразеното от министър Найденов съмнение за психични отклонения на г-ца Илиева е в пълен синхрон с управленската френия, обхванала страната ни. Мерси, това вече сме го живели!

Но както го е казал немският философ Хегел “всеки народ заслужава своето правителство (управници)”. А умопомрачителното е в безсмисленото търсене на истината между “управниците са такива, какъвто е народа” и “народът е такъв, каквито са управниците”. Може би по-вярното е, че е такава националната ни орисия. Само че всеки народ сам твори своята орисия. И затова вероятно най-вярното е в постоянната заръка на моя дядо: “И умната!”

 

 

Доц. д-р Иван Андреев

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев