Община Сливен

Кои са най – абсурдните закони в света

кралица Елизабет
26.11.2010 / 11:36

Съществуването ни се гради върху безброй писани и неписани закони. Ако се опитаме да ги разделим на групи, ще получим в крайна сметка три основни: полезни, несправедливи и... смехотворни.

 

На косъм

В германската провинция Мекленбург-Предна Померания има закон за въжените мостове. Една клауза определя начина на ходене по тези съоръжения - забранено е "маршируването" на многочислени групи. Странното е, че в провинцията няма нито един въжен мост. Европейското законодателство наложило обаче приемането на този закон.

 

Смъртоносна целувка

Във Франция на двойките е забранено да се целуват на перона. За законова аргументация служи факта, че твърде много двойки в прегръдка били прегазени от приближаващи влакове.

 

Последен дом

През септември 2000 г. разположеното на Френската Ривиера градче Ле Лаванду забранява на жителите си да умират без предварителна резервация в градското гробище. Абсурдната ситуация възникнала, след като гробището се препълнило, а природозащитници се разбунтували срещу строежа на ново.

 

Цензура по френски

На собствениците на прасета във Франция е строго забранено да кръщават добитъка си с името „Наполеон”.

 

Строги традиции…

Богатата на традиции Великобритания забранява на поданиците си да залепват с главата надолу пощенски марки с образа на кралица Елизабет. Неспазването на разпоредбата се счита за държавна измяна.

 

Умирането забранено!

Уестминстърският дворец е бил кралска резиденция преди да се превърне в седалище на двете камари на Парламента на Обединеното кралство. Всеки починал в кралска резиденция пък има правото на държавно погребение. Това води до следния абсурд - умирането в двореца е забранено, а който не се съобрази с регламента, бива изнесен от сградата преди да му се издаде смъртен акт.

 

Без сено не може!

Законова отживелица от времето на теглени с по една конска сила возила гласи, че всяко лондонско такси трябва да разполага с бала сено. Клаузата важи до 1976 година.

 

Юридически загадки

Много от най-абсурдните американски закони са от периода на пуританското влияние. Така в Кливлънд на жените все още е забранено да съчетават лачени обувки с пола. Причината: мъжете можели да надникнат в рефлектиращата повърхност на обувките под полите им.

 

Опасният Хари

Едно основно училище във Флорида изхвърлило от библиотеката си романите от серията „Хари Потър”, защото описвали нехристиянски ритуали. След иск пред съда на четвъртокласник и родителите му, „Хари Потър” отново можел да бъде четен, но само с писменото съгласие на родителите.

 

Въоръжени богомолци

Посетителите на църквите в щата Мейн могат да забравят всичко друго, но не и оръжието си - то е задължително в божия храм. Защо ли? Ами в случай, че индианци попречат на ритуала...

 

Маниери

В Мичигън все още е в сила един закон от 1897 година. Той изрично забранява на мъжете вулгарен речник в близост до жени и деца.

 

Скъп порок

В окръг Монтгомъри от 2001 година пушенето вкъщи може да струва до 750 долара. Глоба се заплаща, ако носът на съседа усети вредния дим.

 

Внимание, чадър!

Пак в Монтгомъри е забранено да отваряте чадър на улицата. Тази "максима" датира от времето на конските каруци и има следното обяснение: рязкото отваряне на чадър плаши конете...

 

Без фуражка не може!

Във Великобритания глобите за неправилно паркиране важат само, ако полицейският служител носи фуражката си при поставянето на талона на предното стъкло на автомобила. Ако жегата е нетърпима, полицейските служители могат да свалят за кратко фуражката си, но при поставянето на талона са длъжни да са в пълна бойна екипировка - тя е условие за валидността на глобата.

 

Дъвката

В Сингапур дъвката е табу. Хигиенно-естетически подбуди накарали законодателите да въведат ред строги мерки. В азиатската държава цари пълна забрана за производство и внос на дъвки, защото те замърсявали градовете. Дъвки /без захар/ се продават единствено в аптеките.

 

Да живее кактусът!

Ако отсечете кактус в Аризона, ви грози затвор до 25 години. Законът влязъл в сила, защото много жители на Аризона запълвали свободното си време със... стреляне по кактуси.

 

Забранено удоволствие

В калифорнийския град Кармел яденето на сладолед на улицата е било дълго време забранено. На този абсурд слага край кметът Клинт Истууд.

 

Морал по узбекистански

В Узбекистан играта на билярд е престъпление. Законодателите са на мнение, че тя разваля морала на населението.

 

Дяволът вън!

В началото на 2002 година кметицата на малкото градче Инглис, разположено в американския щат Флорида, забранява на Сатаната да пристъпва общинските граници. Забраната води до национални и международни дискусии за ролята на държавата и църквата. В крайна сметка тя бива отменена.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев