Община Сливен

От днес започват Коледните пости

Коледни пости
15.11.2010 / 10:14

От 14 ноември започват Коледните Заговезни. Днес до полунощ бе последният ден, в който църквата позволява да се консумира месо и други животински продукти-яйца, мляко, сирене и масло. От 15 ноември започват 40-дневните Коледни пости, които свършват на 24 декември - Бъдни вечер.

Постът се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата или Великденския пост. Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - сина Иисус Христос.

По време на Коледни Заговезни олио и вино може да консумират без сряда и петък. На Никулден - 6 декември, се разрешава риба и вино.

Основната цел на поста е, като потискаме желанията на тялото, да възстановим нарушената хармония между духовното и плътското в себе си. В този период организмът се освобождава от токсични остатъци. Повлиява се благотворно състоянието на кръвоносните съдове, сърцето, бъбреците, стомаха, червата и други органи и системи. При здравословен проблем обаче е разумно ограниченията в храненето да се прилагат след предварителна консултация с лекар, за да се избегнат нежелани последици. Това се отнася и до захранването от финала на постите до новогодишната вечер.

Венчавките са забранени от днес, до Въведение Богородично-21 ноември и от Игнажден- 20 декември, до Богоявление - Йордановден, който е на 6 януари.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев