Община Сливен

Христо Маринчев издаде своите „Попътни отломки”

Книга
29.10.2010 / 10:22

О.з. полковник Христо Маринчев, дългогодишен журналист и литератор, живял в Сливен от 1963 до 1970г., издаде своите спомени, озаглавени „Попътни отломки”.

Сливенската културна общественост го помни като гл. редактор на военния вестник. В спомените си Христо Маринчев разказва и за дейци на литературата и изкуството от Сливен, изпълнен с голямо уважение и топлота към тях. Написал е и нещичко за моята особа, което предлагам на читателите.

 

"БЕ ПРЕЗ ЧЕРЕШОВОТО ВРЕМЕ"

 

Това е стих от стихотворението на Георги Попов "Крадци на череши", в което всъщност няма и помен от череши. Двама млади тръгнали през полето, завалял ги дъжд, те се подслонили под стряхата на някакъв бял пътен кантон. Там всъщност вместо череши вкусили от забранения плод на любовта. После спали дълбоко и безпаметно.

Цялото стихотворение е изградено върху иносказателни внушения и свежа образност. Игривият ямбичен ритъм се лее волно и направо влиза в душата на човека. С този стих се будалкахме, когато ставаше дума за любовни подвизи и преживявания на някои познати или за творчеството на Малкия Гошо. Големият беше Георги Величков.

Роденият в с. Мокрен поет беше скроен доста нестандартно. Не се захващаше на постоянна работа. Ту ще вземе командировка да напише журналистически материал за местния или за някой столичен вестник, ту ще получи награда от някакъв конкурс.

Общо взето особняк. Но точно този особняк написа по времето на събитията в Чехословакия стихотворението "1968". То е кратко и ще го цитирам цялото:

"Светът осъмва страховито.

Изправят ръст в нозете ни

залязващите градове

и като марш кънти

над покривите "Бийтълс"

под пражкото небе.

Кой може да заспи спокойно,

додето свети в корените гибелта,

а птиците пищят тревожно в мрака,

объркали посоките световни."

 

Няма друг от пишещите тогава сливенци, да е заел такава обществена позиция и да я е обявил публично. Напротив, подричахме помежду си, че това момче не стои на здрави идейни и политически позиции. А къде бяха по това време и нашумелите литературни творци в столицата? Дисидентите, доколкото ги е имало, се изявиха едва през есента на 1989 година, когато нещата бяха ясни почти на всички.

Георги Попов имаше мъжеството да заяви своята позиция две десетилетия по-рано.

Верен на себе си, веднага след промяната той започна да издава вестник "Седмица" в Сливен, чрез който воюваше за успеха на демократичните промени в обществото: Днес той издава и негов електронен вариант в Интернет.

Георги Попов не се натрапва на читателите със стиховете си. Този талантлив поет издаде първата си и единствена досега поетична книга чак през 2002 година. Но пък за сметка на това поместените в нея четиридесет стихотворения са истински словесни бисери.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев