Община Сливен

Пчелите ще изчезнат до 25 години заради СПИН

Пчела
28.10.2010 / 08:52

Все още необяснима болест мори пчелите по света и заплашва да ги унищожи напълно до 25 години. Според американски учени медоноските ще изчезнат в САЩ през 2035 г., съобщи д-р Мирослав Балчев от асоциацията на пчеларите професионалисти. Той предупреждава, че в България се знае много малко за вируса, подобен на СПИН при хората. Въпреки че у нас още го няма, не сме остров, който е застрахован.

Пчелите измират от т.нар. от специалистите явление CCD (Colony Collapse Disorder) или деструктивно унищожаване на колониите. Смята се, че причината за това е израелски вирус на острия паралич при пчелите (IAPV - Izraeli Acute Paralysis Virus). Той отслабва имунитета на заразените пчели и те загиват от банални инфекции. Също като хората, болни от СПИН.

Болестта обаче застрашава само пчелите, хората не могат да се заразят от ужилване, уточнява д-р Балчев. За първи път вирусът е изолиран през 2002 г. в Израел. Пренесен е обаче в САЩ, Китай и Австралия. Възможно е да е стигнал и Западна Европа.

Заразените от вируса пчели се държали странно, падали, както си летят, и започвали да гърчат крилцата си.

"За унищожаването на пчелните семейства има 46-минутен филм, който се върти по "Нешънъл джиографик". В него се разказва, че израелският вирус е само последната сламка, която чупи гърба на камилата", обяснява Балчев. За измирането на пчелите по света вина имал комплекс от фактори - замърсяването с пестициди, недохранване, вредители като кърлежа вароа или американския гнилец. Дори се предполагало, че вълните от GSM-те пречат на навигационните способности на пчеличките и те се дезориентирали, като не можели да се върнат в кошерите си. Според учените обаче това било преувеличено.

Хората трябва да осъзнаят, че ако измрат пчелите, ще изчезне 1/3 от храната ни, защото няма да има кой да я опрашва, твърдят от асоциацията на пчеларите професионалисти. Дори имало мнения, че човечеството ще загине 5 г. след като умрат пчелите.

В момента има цели огромни провинции в Китай, където са изчезнали, и хора-пчели се катерят по дърветата да ги опрашват ръчно, твърди Балчев.

В Америка пък са сметнали, че ще губят по 19 млрд. долара годишно, ако няма опрашителна дейност.

Реално е невъзможно да вземем мерки за предпазване от появата на израелския вирус и у нас, смятат пчеларите. Дори и да затворим границите, заразени пчели могат да прелетят от Турция, Гърция, Румъния, Сърбия или Македония. Ветеринарният контрол по летищата също нямало как да хване, ако някой носи заразена пчела умишлено или не в клетчица.

САЩ не се справят с болестта, та ние ли, казват пчеларите. Никой обаче не можел да каже кога ще дойде СПИН-ът по пчелите в България.

Както смятахме, че кризата ще ни отмине, а тя ни удари, така и сега едва ли ще се разминем, смята д-р Балчев. Според него обаче и без израелския вирус сме на път да унищожим пчеларството у нас заради административни пречки. Последната била новата наредба за директни продажби на малки количества храни. Реално тя забранявала на един пчелар да продава на крайни клиенти повече от 1500 кг мед годишно.

Защо ме принуждават 60% от продукцията си да я давам на преработватели, с какво техният мед е по-добър от непреработения, пита Балчев. Според него това е недомислица, която бързо трябва да се отстрани. В противен случай никой нямало да има интерес да разширява производството си и инвестираните по европрограми пари за пчелини ставали безсмислени.

19,5 млн. лв. за кошери

България е една от държавите от Европейския съюз с най-висока усвояемост на парите за пчеларство, заяви зам. земеделският министър Цветан Димитров. За 2010 г. усвоеният бюджет по специалната програма за сектора е около 78%, като изплатените средства са 1 771 423,29 лв., а договорираните - почти 100%. Интересът по тази програма е основно за закупуване на кошери и пчелни семейства.

Новата програма по пчеларство за 2011-2013 г., която е одобрена от Европейската комисия през септемри, пък е с бюджет от 19 588 640 лв. Това е три пъти повече от предишната, съобщиха от фонд "Земеделие". В нея са предвидени нови възможности за подпомагане на обучение и квалификация на кадри в пчеларството, популяризиране на българския пчелен мед, разработване на добри пчеларски практики и нови научно-приложни теми и др.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев