Община Сливен

От Путко до Курвалан: Най-смешните имена на планетата

Алексей Куропаткин
12.10.2010 / 09:57

Личните имена са специфични за всеки народ. Понякога обаче, когато чужденец ги произнася, се получава доста неловка ситуация. Например, българският „Иван” на испански звучи като „Ибан”. Фонетичните особености в един език по случайност могат да създадат истински „бисери” в друг.

Появата на Путко Мафани отново повдигна темата за потресаващо смешните чужди имена, които на български имат подчертано сексуално значение. Китайският щангист Ляо Хуй предизвиква леко подхилване. Но има и такива, които могат да те разбият от смях. Ето някои от най-забавните имена:

Фанети Мазакура –английски депутат. На български това име си е откровена псувня. Ако въпросният дойде на посещение тук нищо чудно да си изяде боя. Това име доста би подхождало и за някои български политици.

Лиза Мишпека – спортиска от о. Самоа. В родината си тя е жива легенда, тъй като е спечели единствения олимпийски медал за страната в дисциплината хвърляне на чук.

Ренато Курчо- основател на италианската екстремиската организация „Червените Бригади”, отговорни за няколко кървави атентата на Ботуша.

Алексей Куропаткин (на сн. горе) - руски офицер участвал в Руско-турската война (1877-1878), която е донесла освобождението на България.

Луис Курвалан- бивш лидер на чилийската комунистическа партия. Бил е политически затворник по време на диктатурата на Пиночет.СССР спомага за освобождаването му. Владимир Буковски лично отива в Чили да ходатайства. Курвалан получава политическо убежище в СССР. 1988 Курвалан се завръща в родината.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев