Община Сливен

Най-шантавите бг. имена- от Бонбонейчо, Маймун, Психо… до Телефонка

Дете
11.10.2010 / 11:30

Кои са най-шантавите и ненормални български имена и мит ли са хора като Сапунчо Мъстиков, Маймун Гелезов, Йордечка Василева (кръстена на двете си баби Йорданка и Дечка).

А също Телефонка, Башибозук, Хладилник, Хилка… Ето какво показва проверка в Националния статистически институт:

Веднага бие на очи, че нашенци имат склонност да кръщават децата си на заобикалящата ги среда. Като започнеш от автомобила- Мерцедес или Трабант, любимата тв. сага, птиците,дърветата,подправките… и стигнеш до най-новите технологични достижения- Ксерокс, Софтуер и пр. 40 родителски двойки, фенове на историята, са кръстили децата си, повлияни от името на римския император Август. Нашенци обаче са доразвили именуването, като са вършали и из останалите месеци и дни от седмицата. Така са се пръкнали абсурдни имена като Февруарчо Свиленов, Октомври Спасов и Сряда Костадинова. Не са пожалени и политически и спортни събития. България води класацията в световен мащаб с 12-те лелки, носещи гръмкото име Олимпиада. Към тях трябва да добавим и двама Пленум-и. Затова пък си имаме и хора с уникални имена в планетарен мащаб- Касиерка, Вентилаторка и култовото… Балетка! Срещат се и особено оригинални имена, вдъхновени от професии,предмети и психологически състояния като Психо, Вековник, Идол, Бригадир, Миньор, Беборан, Топ, Лопатка и Спокойна Маринова.

Списъкът се обогатява от баща и син, носещи гръмкото и куражлийско име Автономчо. Имаме си и 13 баби с името Телефонка. Бонбонейчо вероятно е много подходящо име за бебе. Но когато са го кръщавали, родителите надали са си давали сметка, че детето все един ден ще порасне. До това култово име застават още цяла плеяда странни хрумки като: Панделина, Кромидка, Крадислава, Пътка, Кикирица, Сироп, Кърлежка, Мариноца и Петликана. Срещат се и няколко турски имена, чието произнасяне на глас на практика е невъзможно. Като Кюлюдюнгюльсюн и Сулигюлдянь. Ако допреди 50 години Ганьо е било едно от най-популярните бг. имена, редом с Иван и Йордан, то в момента представителите на това име са жива рядкост. Само 28 мъже със звучното име Ганьо се подвизават по тези географски ширини. Повечето от тях обаче са на преклонна възраст. И има опасност хубавото звучно българско име да се стопи. За последното, вината е изцяло на Алеко Константинов. Учудващо голяма масовост обаче имат други, доста по-абсурдни имена като Пейка- 220 жени, Бенка-90, а има и три Директорки. Списъкът се допълва от звучните- Къдрьо, Плесчо, Марангьоз и Папур, чиято фамилия на всичкото отгоре е Моравов. Нека добавим в края и името на известния пловдивски адвокат- Галилей Хайверов, който не само не се срамува от него, но го изписва на входа на кантората си с огромни златни букви. В крайна сметка- житейската истина е, че не името прави човека, а тъкмо обратното. Така че, както и да се казвате- носете си кръщелното име със здраве и не убивайте кръстника.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев