Община Сливен

Днешният българин струва по-малко от личната си кола

Автомобил
20.09.2010 / 08:27

Дупето на Дженифър Лопес струва 425 милиона евро според застрахователната компания, сключила договора със звездата – пише днес в. ”24 часа”.

А средната цена на един цял българин е 10 000 евро според нивата на застраховките "Живот" у нас.

Има ли човешкият живот реална цена и каква е тя? Този циничен въпрос си зададе немският публицист Йорн Кларе.

В книгата си "Колко струвам" той намира най-различни цифри и изчислява цената на човека по различни методики. И винаги стига до точна сума, при това не особено висока. Основният фактор, определящ цената на хората, е географският им регион. Така подозираната от всички етически некоректна истина, че един холандец е по-ценен от един албанец, може да се докаже с 3-4 формули.

Каква е стойността на българина по методиките на Йорн Кларе?

10 000 евро за живот

За година българинът плаща за животозастраховка 600-750 лв. Сумата, на която нашенецът оценява живота си, е около 10 000 евро. Мъже и жени оценяват живота си еднакво.

Парите са по-малко, отколкото нашенецът е готов да даде за нова кола. Това се дължи хем на липсата на финансова култура, хем на тънък портфейл. Българинът харчи повече за почивки, мобилни телефони и коли, отколкото за здраве и застраховки. Само малцина най-богати българи са вложили много от парите си именно в животозастрахователни полици. Но причината май е, че сумите там не могат да бъдат оспорвани или изземани.

Цената на човека може да се оцени по две методики. Едната се нарича "Готовност да платиш" или "Статистическа стойност на живота".

Тя става излючително популярна в САЩ през 70-те години. Използва се от икономисти и от властите за изчисления на рискове. Опростено представена, тя изчислява живота с въпрос колко бихте платили, за да не загинете? Представете си, че сте на стадион с 10 000 души и чуете, че един ще бъде посочен да умре. Всеки има право да откупи живота си, като сам назове сумата.

Тя трябва да е възможна да се плати. Ако средната сума е 300 евро, то цената на живота се получава, като се раздели тя на риска, тоест на една 10-хилядна. Излиза, че хората на този стадион струват по 3 милиона евро.

Втората методика - "Човешки капитал", също е прилагана в САЩ. Според нея цената на човешкия живот се изчислява от заплатата. Така един банков мениджър излиза с милиони по-скъп от един мияч на чинии в същия географски регион. Тази методика се използва от застрахователи при плащане на обезщетения. За загинали при злополука на семействата им се присъжда сума, равна на заплатата, която жертвата би получила до края на стажа си.

България също използва тази методология, но при вдовишки пенсии плаща само 20% от очакваната заплата.

500 евро за проститутка, 20 000 за бебе

Цената на човешкия живот има и измерения по законите на подземния свят. Една бяла робиня може да бъде продадена за никаквата сума от 500 евро, но да изкара десетки хиляди печалба за сводника си. При продажбата на проститутки има ценоразпис според "способностите" й. Така една луксозна жрица може да бъде купена за 40 000 евро от сводник в Западна Европа, но да му носи 15-20 хиляди евро на месец.

Продават и новородени. Вече от години най-много български бебета се продават в Гърция. По-търсени са момченцата - за тях гърците плащат и по 20 000 евро, докато момиченцата са 13-15 хиляди. От цялата сума майката рядко взема повече от 500 лева. Останалото е за посредниците от ромските кланове в Камено и Айтос. Всяка година те изнасят най-малко 50 бебета в Гърция.

15 000 лева за мокра поръчка

Идеята на Кларе да проучи цената на човешкия живот му хрумнала, докато дочул разговор на две момчета в метрото. Те спорели за колко пари би се навил някой да убие човек. "Да убиеш за 10 евро, е абсурдно. По-скоро за 10 000", казало едното. Другото оспорило: "Не, поне 100 000 трябва да получиш." На Кларе и 100 хиляди му се видели малко, трябвало да са поне 1 милион. Той се стреснал, осъзнавайки, че мисли в цифри.

"Мократа поръчка" в България сериозно се девалвира заради нейната рутинност. В последните години у нас са извършени над 150 поръчкови убийства, всичките неразкрити. Според признания на анонимни кандидати за килъри в медиите за отстрел на човек се предлагали само 15 000 лева.

Бъбрек на черно 8000-60 000 евро

Има и друг абсурд - цял-целеничък българинът не струва дори колкото единия си бъбрек. Всъщност животът му е 6 пъти по-евтин от бъбрек за трансплантация, купен на черно.

Продажбата на органи в България е забранена. Бъбрек или черен дроб от жив донор може само да се дари. Въпреки това в интернет се срещат обяви, в които закъсали финансово предлагат за продажба бъбрека си. Най-ниската оферта е 8000 евро. Най-скъпите органи пък се продават по 60 000 евро. Средно се искат 20 000 евро. Такива операции - ако се стигне до сделка, се извършват в чужбина.

Пътниците в метрото са застраховани (виж факсимилето в галерията), като билетът е тяхната полица.

Идеалният човек = 40 млн. долара

Ще се смаете, ако разберете колко струвате като тяло. През 2009 г. американски изследователи изчислиха идеалната цена за свръхчовек с превъзходна физика и здраве. Той струва цели 40 милиона долара орган по орган, ако обаче е жена. Мъжът е малко по-евтин.

У нас животът на човека се изчислява според дохода му. Ако изкарвате 1000 лв. на месец, 1 година от вашия живот струва 12 000 лв. Така гледат застрахователите на онези, които застраховат.

Най-често нашенецът се оценява за 10 000 евро. Толкова ще приберат близките му при смърт. Застрахователите плащат и за временна и постоянна загуба на трудоспособност. Сумите зависят от решението на ТЕЛК и са процент от общата сума, на която си е оценил живота. В общите условия на някои дружества има и по-категорични определения. Например за загуба на зрението някои компании дават 100% от сумата. Загуба на слух е 75%. Един крак или една ръка са 50%. Увреждането на говора също се оценява на 75 на сто.

По-изгодно е да те сгазят в Германия

Ако ви блъсне кола в Германия, животът ви ще излезе десетки пъти по-скъп, отколкото ако това стане в България. Според изчисление на Федералната служба за пътищата една жертва на пътя там излиза 1,2 милиона евро. То е за щетата, на която възлиза този инцидент за националната икономика. Взема се предвид т.нар. ресурсен потенциал, т.е. каква загуба ще има от прекъсването на продуктивността на загиналия.

Дори той да е българин, само временно в Германия обаче, смъртта му нанася щети. В тях влиза например цената на мантинелата, ако е била пометена. Също работата на полицаи, линейки... От сумата на загубата обаче се изважда сумата на органите, които биха могли да се вкарат обратно в икономиката, така да се каже, като с тях се спаси човек и той се върне на работа.

В България обезщетенията от застраховка "Гражданска отговорност" при смърт на пътя са между 25 и 30 хиляди лв. По-рядко се присъждат около 50 000 лв. Само в съда, и то след поне две години, може да се постигне обезщетение от 70-100 хиляди лева.

Има и прецедент в застрахователни компании, при който на наследниците се изплащат обезщетения за починал 15 000 лв. с "доброволно" подписано споразумение между тях и застрахователя.

Напоследък обаче има промяна на съдебната практика към увеличаване на размера на обезщетенията. Докато през 2000-2001 г. съдът присъждаше по 10-15 хил. лв. при смъртен случай, през 2008 г. сумите стигаха 30-40 хил. лв. Същата тенденция е и при съдебно определяните суми за телесните повреди.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев