Община Сливен

Купиха нужник на Ленън за 11 600 евро

Нужника на Ленън
30.08.2010 / 08:23

Тоалетната чиния, в която бийтълсът Джон Ленън се облекчавал цели три години, бе продадена за 11 600 евро на търг. Цената е близо 10 пъти по-висока от първоначално обявената, съобщи в. “Телеграф”.

Чинията била оценена на 1500 евро в каталога на продажбите в рамките на 33-ото годишно честване на “Бийтълс” в Ливърпул. Чуждестранен почитател на легендарната четворка изненадал всички с офертата си. Не е ясно за какво ще я ползва новият собственик, но е малко вероятно да върши в нея онова, което е правил предишният.

Чинията от бял порцелан, украсена с цветя и фризове в синьо, е била ползвана от легендарния музикант между 1969 и 1972 г., докато живеел в имението си в Титънхърст парк, графство Бъркшир, Югоизточна Англия. След като я сменил с друга, я подарил на зидаря Джон Ханкок, който правел ремонти в дома на Ленън. Предложил му да я запази и да я ползва за саксия.

Чинията стояла в складово помещение близо 40 години, до смъртта на зидаря. След това синът му решил да я продаде.

Всичко, свързано с Джон Ленън, гони космически цени след смъртта му на 8 декември 1980 година. Тогава той бе застрелян пред дома му в Ню Йорк от 25-годишния тогава Марк Чапман, който предишния ден взема автограф от легендарния бийтълс.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев