Община Сливен

Бизнесменът Петко Берковски открива художествена галерия

Петко Берковски
26.08.2010 / 10:21

Навършват се 100 години от гибелта на художника Йордан Кювлиев( 15 август 1910 г. край Несебър). Всеки който познава художествения живот в България знае кой е Йордан Кювлиев. И сливенци са чували за него, ако ли не, поне са виждали великолепните му пейзажи, изложени в зала „Сирак Скитник” на Сливенската художествена галерия. По-малко

се знае, че той е първият организатор на художествения живот в Сливен. Пръв подрежда и показва на сливенци изкуството на художника Димитър Добрович Днес бюст-паметникът му стои редом до този на Добрович през зала „Сирак Скитник”.

Приносът на Йордан Кювлиев е неоспорим и Сливен му дължи подобаващо внимание.

В знак на признателност към него президентът на „Берко 90” Петко Берковски е решил да открие една малка галерия на негово име, ново средище за срещи на сливенската интелигенция, имаща отношение към духовния живот в града ни и страната. Това предизвикателство изисква постоянство и добър мениджмънт, затова организаторите очакват съдействие и сътрудничество със специалистите от Националната художествена гимназия „Димитър Добрович”, представителството на СБХ-група Сливен, редови учители и творци от Сливенския край. Очаква се сливенските медии също да подкрепят благородното начинание.

Благодарим най-искрено на преподавателя г-н Ташко Попов от НХГ”Димитър Добрович”-Сливен, автор на запазения знак и шрифт на галерия „Йордан Кювлиев”.

Авторите, които ще бъдат представени са: Александър Дойчинов, Александър Петров, Атанас Белов, Атанас Парушев, Васил Василев, Василен Васевски-Васи, Василка Монева – Русе и нейната дъщеря Мона Монева, също от Русе – Виолета Радкова, Веселин Дамянов, Красимир Карабаджаков, Йордан Парушев, Калчо Коралски, Русчо Симеонов и много други.

Откриването на изложбата е на 27 август ( петък) от 17,20 часа улица „Генерал Драгомирав”2( на юг от Регионална библиотека „Сава Доброплодни”-Сливен).

Павел ПАВЛОВ

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев