Община Сливен

Огромен айсберг се откъсна от Гренландия

iceberg
08.08.2010 / 07:25

Айсберг четири пъти по-голям от Манхатън се е откъснал от един от двата основни ледника на Гренландия, съобщиха учени, изтъквайки, че такова нещо се случва за първи път от 50 години в Арктика, предаде Ройтерс. Новият леден остров се очаква да навлезе в протока Нерс, на около 1000 км южно от Северния полюс между Гренландия и Канада.

 

Леденият остров е с площ 260 кв. км и дебелина колкото половината Емпайър стейт билдинг, заяви Андрюс Мънчоу, професор в университета на американския щат Делауер. Ученият добави, че е очаквал леденият къс да се отцепи от ледника Петерман, тъй като през последните 7-8 години увеличавал размерите си. Професорът посочи, че водата, която съдържа айсбергът, се равнява на количеството вода, което се изразходва в Съединените щати за 120 дни.

 

Леденият остров може да се раздроби на по-малки късове или бавно да се придвижи на юг и да блокира корабоплаването. Според Мънчоу е трудно да се определи дали откъсването на ледения остров е следствие на глобалното затопляне, тъй като данните за водите около ледника се документират едва от 2003 г. „Никой не може да каже, че причината е глобалното затопляне. Но и никой не може да го отрече“, каза професорът.

 

Климатолозите смятат, че първите шест месеца на 2010 г. са най-топлите, регистрирани досега. Последния път, когато се формира толкова голям леден остров, е през 1962 г., посочва Ройтерс.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев