Община Сливен

Повече от 700 изпълнители от Сливен ще участват в Копривщица - 2010

Koprivshtitsa
04.08.2010 / 12:24

Над 50 колективни и индивидуални изпълнители на автентичен фолклор от община Сливен ще участват в Националния събор в Копривщица 2010. Котел ще се представи с един състав, Твърдица с три колектива и Нова Загора - 16 състава.

Представянето на област Сливен е на 7 август от 13.30 до 21 часа на трета сцена.

Кметството осигурява транспорт за участниците от община Сливен. Те ще бъдат придружавани от Дора Ескидарова, н-к на отдел „Култура и вероизповедания”, специалисти от отдела в общината, етнолога Владимир Демирев и музиканта Тодор Кръстев.

Съставите са подбрани на кастинг, проведен на фолклорния празник „На събор край Тунджа” на 5 юни 2010 в село Желю войвода.

Тогава над 1000 самодейци участваха в традиционния „На събор край Тунджа” и представиха обичаи от годишния фолклорен календар в областта. От тях за участие в националния събор в Копривщица бяха класирани близо 700 души. Те ще представят освен традиционните за областта обичаи „пеперуда” и „камила” и възстановените „чактисване на покрив”, „сватба” и „меджия”.

Изпълнителите са подбрани от фолклористите Ани Щърбанова от Института по фолклор към Българската академия на науките и етнологът в сливенския музей Владимир Демирев. Танцовото и песенно умение преценяваха Тодор Кръстев и Станка Иванова от Ансамбъла за народни песни и танци в Сливен.

Откриването на националния събор ще е на 6 август от 11.00 ч. на централната естрада в местността "Войводенец". По традиция за гости на церемонията са поканени президентът, министър-председателят и председателят на Народното събрание. Съборът в Копривщица, който се провежда на всеки пет години посреща гости от почти целия свят.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев