Община Сливен

Мумията на Владимир Илич Ленин се топи

Ленин
26.07.2010 / 08:51

Противно на сюжета на филма „Мумията се завръща”, балсамираното тяло на болшевишкия вожд Владимир Илич Ленин се топи.

„Вождът е в добро състояние, но костюмът му не бе сменен заради кризата” – подхвърля иронично Юрий Денисов-Николски, зам.-директор на Всерусийския научно-изследователски институт за лекарствените и ароматичните растения и ръководител на групата биолози, направили последното освежаване на мумията на Ленин.

Въпреки положените усилия повечето руски политици надигат глас срещу мумията, като заявяват, че тя се топи и трябва да бъде махната от Червения площад.

„Трябва да разсеем илюзиите, че в мавзолея на Ленин се намира тялото му. Там са само 10 процента от него” – даде тон депутатът от Единна Русия Владимир Медински. Той смята, че в центъра на Червения площад не трябва да има некропол, а тялото на Ленин би трябвало да се погребе.

„Да стои тази мумия на площада вече няма никакъв смисъл. Тя принадлежи на миналото, тя е идеологически символ. Това е жестоко както към роднините на Владимир Илич, така и към хората, които не споделят комунистическите възгледи” – държи реч Медински. Според него мумията не се харесва дори на младите комунисти на Зюганов.

„Некропол в центъра на страната? Това е нонсенс” – заявява управителят на делата на президента Владимир Кожин. „Червеният площад трябва да стане място, където хората да се разхождат. Не е уместно тук да има гробище и мавзолей” – твърди той.

На Червения площад са погребани 32-ма маршали и генерали от бившия СССР, под чието ръководство беше победен фашизмът. Ленин умира през 1924 г., когато е и балсамиран.

Противниците срещу оставането на Ленин в мавзолея като че ли са повече, отколкото привържениците на идеята. Първите изтъкват и големите разходи по освежаването, правени с държавни пари.

Пролетарският вожд на България Георги Димитров също беше мумифициран от руски специалисти. Тялото му стоя в мавзолея в София от 1949 г. до 1990 г., когато тайно беше изнесено и кремирано.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев