Община Сливен

Лечков спечели от убийствата на Александър Тасев и Янко Янков

Радостин Русев
30.06.2010 / 08:42

Скандално интервю с Радостин Русев, разкриващо драстични подробности от извършени от Йордан Лечков измами и престъпления се появи днес във в. „Шоу”. Предлагaме го на читателите.

 

- Какво свързва Йордан Лечков с убийствата на Тасев и Янков, г-н Русев?

- Дружеството "Промишлено газоснабдяване-Сливен" навремето беше собственост на Александър Тасев. Той държеше лицензията за газоподаване в Сливен за следващите 25 години. Същото дружество е лицензиант и на Елин Пелин. Там акционери бяха кметът Янко Янков, Александър Тасев и Йордан Лечков чрез подставеното си лице Коста Петков. И още други дребни акционери. То и Лечков е бил с малък дял, но след смъртта на тези двама уважавани според мен хора - Янков и Тасев, той придобива цялото дружество.

 

Даже мерцедесът, в който беше разстрелян Александър Тасев, беше собственост на това дружество. Лечков и Коста Петков го взеха и продадоха на лизинговата къща. По-късно продадоха и цялата елинпелинска част от дружеството. Не смея да обявявам пряка връзка на Лечков с убийствата на Янков и Тасев, но изводите можете да ги направите сами.

 

- Не се ли чувствате притеснен при това положение – и вие бяхте първи приятел с Лечков, а сега сте му първи враг?

- Аз съм наистина притеснен, защото съм нормален човек. След като имам смелост, би трябвало да имам и страх. Битката обаче е така изнесена, че не е проблем какво ще се случи с мен, важното е да се знае откъде ми е дошло. Аз съм си взел кръста. Казал съм само - без жени и деца.

 

- От колко време се познавате с Йордан Лечков?

- Отдавна, защото и аз съм бивш спортист. Близкото приятелство и съвместната ни работа датират от около 3 години.

 

- До последната Нова година, изглежда - за първи път не сте я посрещнали в компанията на Лечков.

- Това стана по мое желание, защото разбрах какво ми се готви и исках да се предпазя. Внимавах да не издам, че съм получил информация за поставения ми капан.

 

- От човека, на когото дотогава сте се водили дясна ръка?

- Всъщност аз от дясна ръка на Лечков се превърнах в дясно магаре. Свърши си работата, минаха изборите, след което магарето трябваше да бъде съсечено. Аз съм човекът, помогнал най-много за втория му кметски мандат. Бях основна част от предизборния щаб. Не само на Лечков, а и на ГЕРБ. Реално аз изнесох битката с другите партии в местните, парламентарните, първите и вторите евроизбори – общо 4 кампании. Въобще не съм си представял, че за награда е трябвало да бъда унищожен.

 

- Толкова ли безрезервно беше доверието ви към Лечков?

- Бил съм приспан от това, че си пиехме ракията заедно, спортувахме, ходехме в чужбина. Съдбата ми обаче е била предварително наредена. Многото работа залисва човека. Занимавам се със строителство, земеделие, избори – от битка в битка. Нали знаете –

 

един мъж разбира последен, че жена му е курва.

 

- И как по-точно от най-близък приятел Йордан Лечков се превърна в най-големия ви враг?

- Това е цяла схема. През 2007 година моя фирма и още 2 фирми сформираме 2 граждански дружества – “Стройинвест” и “Стройинвест-Сливен”. С тях взимаме изпълнението на 70% от инвестиционната програма за строителство на общината. Другите 2 фирми обаче са на Коста Петков и брат му Евгени, които са подставени лица на Лечков. Общината възлага задачи на “Стройинвест”, от които аз поемам пътното и ВиК строителството, както и санирането на сгради.

 

Втората фирма се занимава с електрическите проекти, а третата - с металните конструкции – ограждения, пътни маркировки, спортни площадки и т.н. Пада ми се например някое училище, за което са отпуснати средства. Получавам 40% авансово, плащам гаранция за качествено изпълнение на “Стройинвест”, а дружеството превежда сумата на общината. Изпълнявам обекта, предавам го на общината, фактурирам на “Стройинвест”, дружеството фактурира на общината, след което тя му превежда парите. Чак тогава ги чакам да дойдат при мен. Капанът на съдружието с фирмите на Лечков обаче щраква. Без въобще да знам, че общината е платила, “Стройинвест” препраща сумата към други, свързани с Лечков фирми, под формата на реклама например.

 

Така аз съм поставен в невъзможност да обслужвам задълженията си – към приятели, познати, бизнес партньори, складове, които са ми гласували доверие за милиони. Получавам най-много 40% от парите за свършеното от мен, а останалите 60% Лечков ги краде чрез неговите дружества. В същото време той направи 30% пристройка към стария си хотел, което се явява нова сграда. Закупи още много на брой обекти. Построи нов хотел, още по-голям от стария. Според мои изчисления струва между 20 и 25 милиона. По име се води на сестра му Диана, а тя е акционер и на “Спортпалас” – концесията на градския стадион.

 

- Вие сте свидетел по делото срещу Лечков. За какво още е отговорен според вас по 7-те му повдигнати обвинения?

- Лечков оставя фирма – примерно моята “Булгейт”, да свърши много на брой обекти. Голяма част от дължимите пари обаче той е отклонил. По план трябва да ме елиминира окончателно, като си присвои дружеството, в което участвам. “Булгейт” печели европейския проект за водопреносна мрежа на Сливен в консорциум с една от 5-те водещи германски фирми в бранша под общото наименование “Хидросистеми”. През септември миналата година премиерът Бойко Борисов направи първата копка. Работили сме интензивно в най-тежките месеци - включително на Коледа и на 31 декември. Още през август обаче Лечков спира да превежда на “Булгейт” дължимите от предишни изпълнения средства. На този европейски проект авансът е само 10%. Те отиват за материали. И като ти спрат другите приходи, реално оставаш без средства.

Това е дружество, което има да получава милиони и затова банката е зад неговия гръб и е дала неотменяема гаранция от 7 600 000 лева в полза на общината за изпълнението на проекта. Лечков отива и заплашва шефа на клона на банката в Сливен с думите: "Дадеш ли му още кредити, ще имаш големи неприятности. Вече не сме в добри отношения. Давам го на ДАНС, ще му пратя прокурори, НАП, ОЛАФ...

 

Ако му дадеш кредит, ще предявя банковата гаранция за лошо изпълнение на проекта и ще те набутам". Той е наплашен и не иска да ми даде кредит. Така Лечков опитва да ме фалира. Лечков ми казва: "Отсега нататък ти ще вкараш фирми "Ружа" и "Гради" - да изпълняват и те обекта. В противен случай ще ти се случат страшни работи". Така узурпира "Хидросистеми". Иска да постигне същото, като при "Стройинвест". Вкарва ми двама приближени до него съдружници, те овладяват финансовия ресурс и аз ставам безгласна буква.

 

Той като прибере европейските пари, които имам да получавам, а чакам 4,5 - 5 млн. евро, изпадам в невъзможност да си обслужвам кредита на "Булгейт", който е гарантирал проекта. Като ме затвори откъм европейските средства, отива при банкера и ме придобива. С цялото дружество. С моя залог и с всичките бъдещи вземания. Даже ми беше подготвено да бъда арестуван. Да ми бъдат вменени вини, дела, някакви глупости негови. Това не се състоя, защото получих подсказка какво ще ми се случи и разлепих целия град с призив да разобличим крадеца Лечков. Организирах пресконференция и разкрих истинското му лице.

 

- Към Лечков има и обвинение за изготвяне на документ с невярно съдържание.

- Със сигурност знам за документ по проект на ИСПА. Лечков взел, та сигнализирал ОЛАФ да ме проверяват за „Хидросистеми”. Като дойдоха да проверяват, излезе, че неверните данни ги е подал той. В страшна каша се вкара с тази жалба. Излезе също, че

 

група хора, включително и на високо правителствено ниво, са взели само за Сливен 520 000 евро

 

- той, трима-четирима негови приближени и още двама от София. Парите са от ИСПА за техническа помощ на водопреносния проект, който изпълнявам. За превеждане на европейското спрямо българското законодателство - пълна глупост. Сумата е изтеглена директно от София през фирма "Аква", регистрирана на някакъв чужденец. Това не е минало за кандидатстване през общински съвет, за да бъде одобрено. От ОЛАФ идват и ме питат за 520 000 евро. Аз тогава за първи път научих, че е имало такава техническа помощ. В същото време някои колеги си купиха нови коли, без да са получавали шестица от тотото. Това са хората на Йордан Лечков. Но не групата на ГЕРБ, а тази на ГРЕБ. Защото нейните представители знаят само да гребат с черпака от сладкото.

 

- Нямаше ли да ви бъде по-удобна тяхната роля вместо тази на опозиционер?

- Не, защото в такъв случай рискувам да стана Александър Тасев или Янко Янков.

 

- И сега какво ще правите?

- Лечков ми каза, че нямам правилен ход, защото той е вторият човек в държавата. От думите му не става ясно кой е първият - Бойко Борисов или президентът. Повече даже клони към президента. Склонен съм да вярвам, че е така, защото до ден-днешен не съм успял да се срещна с високопоставен човек в държавата. За 4 дни събрахме 23 907 подписа срещу Лечков от Сливен. Внесохме ги при Борисов и Цветанов, но нито един от двамата не си позволи да дойде, за да види какво е положението. Възмутен съм и от някои депутати от ГЕРБ като Десислава Танева. Водех я като мечка от село на село. Да я показвам на хората, за да я изберат. А тя смачка Сливен, като крие от софиянци какво става в града. Чрез нея Лечков разчиства някои важни длъжности от неудобни за него хора. Предложенията за рокади на общински постове в Сливен се правят от Десислава Танева. Преди 12 месеца шефът на местното ВиК призна пред журналисти, че Лечков дължи 16 000 лева за вода. Веднага след това излетя предложение, подписано от кмета и Танева, човекът да бъде освободен.

 

- Значи Лечков си има политически чадър?

- Лечков заблуждава дори хората, които му правят чадъра. Отива и в типично мутренски стил им казва: “Трябва да изгърбим този, да му вземем обектите и милионите. Той премълчава, че не става въпрос за политически противник, не им казва истината за мен и за хората, с които работя. А зад мен има 800 семейства, на които давам хляб. Хора от Сливен, Ямбол и околността, с които винаги съм бил коректен. С лъжите си във висшите кръгове Лечков заблуждава хората и ги превръща в маши. Вплита ги в корупционна машина, с която може да смачка всяка една фирма. Опита се да го направи и с мен. Засега все още не е успял, но не е и късно.

 

Простреният чадър е толкова голям, че си е жива палатка.

 

Нямам обяснение как може европейски средства - примерно за старческия дом в Сливен, да бъдат откраднати безцеремонно зад гърба ми чрез “Стройинвест”. Проектът е на общината, тя го превежда на "Стройинвест" и чрез поставените си хора Лечков отклонява сумата, без да я даде на изпълнителя, в случая – на мен. Всичко отива в хотела му. Пускам жалба и един прокурор ми пише, че трябва да си търся парите по граждански път. Ами те не са на баба ми Пена тези пари, бе!

 

Той е направил цял “Октопод”. Парите от общината минават през неговите фирми и отиват в неговата собственост – в хотела на сестра му или във фирмата на Коста Петков. Превеждат се под формата на реклама или заем. Не знам каква реклама прави за милиони левове в този хотел... "Стройинвест" и "Стройинвест-Сливен" са целеви, а не търговски дружества. Рекламирайки с целеви пари, се нарушава законът - дружествата да изпълняват само това, за което са създадени – благоустрояване на училища, детски градини, спортни площадки, пътища. Как така съдружните в “Стройинвест” фирми - с по 5-6 работници, отпускат милиони за реклама, какво имат да рекламират?

 

Те се занимават с метални конструкции. Това не е “Кока-Кола”. Обемът на фирмите е в пъти по-малък от обема на рекламата. И защото Лечков се смяташе за недосегаем и правеше каквото иска, сега няма как да заличи следите си.

 

- Спряха ли тези практики, след като съдът свали временно Лечков от кметския пост и юздите пое Нели Енергиева?

- Тя участва във всичките финансови машинации. Енергиева е финансовият магьосник на Лечков. Както в дружествата, така и в общината. Фирмите, които Лечков опита да ме вкара – “Ружа” и “Гради”, се контролират от Енергиева. Съпругът й е прокурист в “Гради”. Сега са му пуснали трудов договор като снабдител, но в съдебното решение за “Гради” пише: “Управляващи са Димитър Шейретов и Иван Енергиев - управител на фирмата. Заедно и поотделно”. Може ли аз да съм управител и после да стана снабдител? Шейретов пък е и любовник на Енергиева. Тя е от тези, които живеят с двама едновременно.

 

- Според Лечков и Енергиева обаче финансовите ревизии на Сметната палата са без забележки към Община Сливен.

- Това е поредната лъжа и измама. Това е поръчкова ревизия. Към края на годината общинският съвет приема, че само на мен общината има да дава 3 милиона. Организирах група общински съветници, които да проверят фактите. Оказа се, че задълженията са 12 милиона. Т.е. 7-8 от тях са укрити. Разследващата сега комисия пък установява, че милионите не са 12, а 50-60! Самият Лечков призна за тези 50 милиона, но с обяснението, че били използвани за спонсориране. Как ще дадеш 50 милиона, като ги нямаш в отчета и баланса и как Сметната палата го е била заверила? Тук трябва да отбележа, че първа в листата на ГЕРБ в Сливен беше председателката на държавен финансов контрол Галя Ченкова. Човек на Лечков. Затова казвам - не чадър, а палатка.

 

- Съден сте за данъчни престъпления, а Лечков е сред хората, които са изкарали първия си милион пред очите на цяла България.

- Направиха ми дело за данъчен ревизионен акт за 2007/08 година - 377 000 лева. Целта на акта беше да не мога да го платя и да не успея да участвам в проекта по ИСПА. Аз го плащам на деня и го жаля пред териториалната дирекция на НАП в Бургас. След 3 месеца оттам го обявяват за нищожен, правят нова ревизия и заедно с лихвите ми връщат 421 000 лв. Това поръчково дело може би целеше да кажат на Бойко Борисов: “Този и той не е чист”. Как да се среща премиерът с един обвиняем? Или пък да се каже: “Той служи на чужди политически сили и се обръща срещу ГЕРБ”. Аз моя първи милион мога да го обясня лев по лев. За всичко съм платил данъци и въобще не се притеснявам. Но има нещо, което не се знае извън Сливен. В най-скоро време ще излезе една проверка, която ще покаже, че не са 20 милионите, с които се е върнал в България Лечков, а 5-6. От 1999/00 до 2002 година той е запориран от Главна данъчна дирекция за данъци, след което е теглил кредит, за да ги плати. Това означава, че ги е нямал под ръка милионите, за които говори.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев