Община Сливен

Кино на открито в Сливен

Трафик на хора
19.06.2010 / 11:00

Мини филм фест организира от 21 до 25 юни в Сливен Местната комисия за борба с трафика на хора.

Интригуващите киноленти ще се прожектират на открито от 21 часа на площада пред НТС.

Освен по своята тематика, филмите са селектирани в програмата и заради качествата си като кино и силата на посланията си. Два от филмите са на Майкъл Кори Дейвис, чийто филм “Открадната светлина”, засягащ насилствената проституция, е отличен през 2005 г. с наградата за най-добър късометражен филм на Холивуд филм фест – един от най-престижните световни филмови фестивали. В Сливен също ще можем да видим този филм, както и следващата лента на режисьора – “Карго: изгубена невинност”, разкриващ тъмната страна на бизнеса с жива плът и развенчаващ митовете за лесните пари и лъскавия живот на проститутките.

Сред подбраните за феста филми е и един със сливенски персонажи – “Филм за Олга”, реализиран по съвместен българо-холандски проект и разказващ историята на момиче от Ямбол, принуждавано 8 години да проституира за сливенски сводник в холандския град Грьонинген, но успяло да се измъкне от пипалата на сводническата мрежа.

Прожекциите в Сливен ще бъдат съпътствани с хепънинг, в който ще участват сливенски музиканти и рок групи и ще бъдат разигравани викторини с награди.

Ще има и информационен щанд с брошури и флаери, съдържащи конкретна информация и съвети как да се предпазим от въвличането в коварния и порочен кръг и към кого да се обърнем за помощ, ако попаднем в трафик на хора.

Мини филм феста в Сливен се организира по проект “Трафик на хора в България и Холандия: Общи усилия за противодействие”, финансиран по Програма Матра на Холандското правителство.

 

Начало на всички прожекции – 21:00 часа

21.06 – Филм за Олга

Най-новият филм посветен на борбата с трафика на хора – незаконна дейност носеща милионни приходи на единици и болка на хиляди техни жертви. Мястото на действие са Сливен и Гьотринген - два неголеми града в България и Холандия, начална и крайна дестинация за много момичета и техните разбити илюзии. Създаден по международен проект на Националната комисия за трафика на хора и xоландската неправителствена организация Fier! Fryslan, филмът развенчава митовете за „ доброволната” проституция и свидетелства за мъчително, изпълнено с болка ежедневие на жертвите въвлечени в трафика на хора .

22.06 – Открадната светлина

"Открадната светлина" е първият български филм с отличие в Холивуд. Продукцията, посветена на борбата с трафика на хора, печели награда за най-добър късометражен филм на Холивуд филм фест - един от най-престижните световни филмови фестивали. "Открадната Светлина", засягащ болезнената тема за насилствената проституция, е избран за участие във фестивала сред над 2200 филма и е определен за най-добър между 30 финалисти. Филмът е съвместен проект на неправителствената организация "Фейс ту фейс" - България, и Майкъл Кори Дейвис. Продуциран е от независимата продуцентска компания "ТопФорм студио", с финансова подкрепа от МТел. Историята е създадена по ужасяващите спомени на 13-годишно момиче, избягало от плена на сутеньорите.

23.06 – Карго-изгубена невинност

„Карго: изгубена невинност” е документален филм, разкриващ тъмния свят на престъпността и порока на секс трафика, чрез завладяващи интервюта с високопоставени държавни служители, жертви на трафик и представители на неправителствени организации. Филмът показва как секс трафикът се е превърнал в индустрия с $ 9 млрд. оборот и изследва причините, поради които това престъпление все още остава скрито в световен мащаб. „Карго: Изгубена невинност” е вторият проект на тема трафик на хора на режисьора Майкъл Кори Дейвис, който спечели голямата награда на Холивуд Филм Фест през 2005 г., с филма си „Открадната светлина”, създаден по истински случай с 13 годишно българско момиче станало жертва на трафик.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев