Община Сливен

Защитата на кмета поиска отвод на съдийката. Не мина

Йордан Лечков
16.06.2010 / 16:50

В началото на днешното заседание защитникът на Йордан Лечков адв. Ангелов поиска отвод на съдия Галина Нейчева с различни мотиви.

Един от тях – че Сливенският съдебен район бил сериозно повлиян от обществената обстановка, стълкновенията между различни групировки и медиите. Съдийката – също. Той оспори правото на Нейчева да гледа делото, тъй като тя председателствала и заседанието на 21 април, когато Лечков бе отстранен.

Ангелов се мотивира, че прокуратурата не е работила сериозно по делото. Пламен Стефанов нарече твърденията му празни приказки, а съдия Нейчева ги намери за неоснователни. Установените правила в окръжен съд – Сливен повеляват дежурният съдия да гледа подобни дела. Нейчева отхвърли искането за отвод и даде ход на делото.

Според адв. Ангелов, неговият подзащитен нямал правомощията и не влияел на хода на разследването, и нарече мотивите на прокурора вестникарски приказки. Нито той, нито първоизточника на обвиненията (Галин Кънчев в интервю пред в. „Седмица”) не били разпитвани и оспори появата на някои документи в делото и други обстоятелства около него. Оспорено бе и свидетелството на бившия шеф на местния НАП Петко Дюлгеров. Общински служители пък били разпитвани неофициално, което било недопустимо.

Прокурорът Пламен Стефанов заяви, че по делото се работи изключително сериозно. От годишния отчет на общината и извършваните проверки досега дълговете на община Сливен вече надминали 7,5 млн., но щели да се окажат много повече. Като аргумент срещу връщането на Лечков на поста Стефанов изтъкна още, че на практика той си работи в общината в разрез със съдебното решение, а под официални документи стои неговото име.

В момента се извършват ревизии на всички фирми, свързани с Лечков и с дейността на общината, включително частните на сем. Лечкови „ММ9” и „Спорт палас”, на „Инвест банк” и др., включително на физическите лица Йордан Лечков, Диана Лечкова, Коста Добрев и др. от кръга „Империа”.

Източването на община Сливен става по един изключително драстичен и грозен начин – изтъкна Стефанов. Така били източвани промишлените предприятия в годините на прехода.

Лечков преповтори познатите от брифингите „бисери”, че прокуратурата не познава материята. Не била тя органът, който да казва кой е виновен и кой не. Другите органи като Сметна палата и Държавна финансова инспекция били по-подготвени. И да съм отстранен, ще продължавам да работя -заяви накрая без да му мигне окото.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев