Община Сливен

Издирват се 9000 бандити и изчезнали

Антимафиоти
15.06.2010 / 08:19

Над 11 000 души се търсят в момента у нас от полицията. Всеки ден издирвачите на МВР са по следите на близо 8000 злодеи - заподозрени, осъдени или уличени в престъпления.

Ченгета дирят същевременно 800 безследно изчезнали и около 3000 други жени и мъже с неизвестни адреси, които по-рано не са намерени от призовкари за свидетели, за неплатени данъци, такси и глоби или защото са избягали от затвора.

Всеки ден в списъците на детективите от службите по издирването попадат около 30 нови имена на бандити.

“Само на територията на София днес се дирят 3878 човека”, съобщава шефът на сектор “Издирване” в СДВР Бисер Велков (по-долу публикуваме негово интервю). 78 души се водят в столицата за безследно изчезнали, 11 от тях са малолетни и непълнолетни.”

Девет от 11-те изгубени деца са бегълци от интернати. За другите двама малчугани подробности засега не се съобщават от съображения за разследването и семейната тайна. Издирвачите, чиито лица са обикновено непроницаеми, се вълнуват, като стане дума за тях.

“Няма загубени деца, има загубени родители!”

отсича ядно Васил Илиев, заместникът на Велков. Началникът му добавя: “Родителският контрол е слаб, макар да се набеждават най-често учителите, че не си вършат работата. Отношението на майките и бащите се люшка от пълно безгрижие до криворазбрана грижа, т. е. до глезотия. Много от родителите търсят вина в училището и в полицията, когато поведението на техните момчета и момичета е рисково.”

Резултатът: Повечето от тийнейджърите, които са в неизвестност, напускат дома си, защото се чувстват неразбрани от близките. Като предпочитат да не се прибират, те често попадат под влиянието на продавачи на наркотици или сутеньори на улицата. Така се оказва, след като ги намери полицията.

Т. нар. сърдити тийнейджъри са между 14 и 18 години, но възрастовата им граница пада, съобщава Маринов. Разбира се, има и юноши, които просто решават да минат за няколко дни в нелегалност, за да купонясват или да се усамотят с гаджето си, без да се обадят.

60 държавни детективи работят в софийското полицейско издирване. Те намират 87% от хората, които дирят. При безследно изчезналите процентът е по-голям - 96. Маринов не си спомня случай, в който дете да е останало в неизвестност. Уви, понякога откритите не са живи, а трупове. Така се случи неотдавна с Веско, малкия аутист.

Всеки ден в списъка на издирваните от софийските ченгета се добавят по 10-ина нови имена. По 30 бандити влизат дневно за издирване в преписките на колегите им в цялата страна. Близо толкова отпадат, защото издирвачите са си свършили работата. Тя е най-опасна, когато трябва да се задържи укриващ се от властите бандит. Хората на Велков правят това най-често призори, след като са разкрили адреса, на който той се намира. Зад вратата обикновено ги чакат фатални изненади: престъпниците скачат през прозорците, а друг път вадят ножове и пищови срещу търсачите на хора. За това, че рискуват живота си по този начин, ченгетата от издирването получават 800 лева заплата. Васил Илиев обаче казва: “Не бих сменил професията си за нищо на света.” Невероятно, но факт. („Труд”)

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев