Община Сливен

Тотомилионерите фатално обедняват или умират

Тото
12.06.2010 / 08:00

Да удариш шестица от тотото си е дяволска работа, откъдето и да го погледнеш, казват онези, които не вярват в късмета!Съдба, късмет, орис, нагласена работа …

Общото при всички определения е, че както и да наричате шанса си, винаги някой има пръст в него. Дали Оня горе или Този – долу! А може би и дори добрата Ви математическа мисъл!

Комбинациите

Ако играете с обикновен фиш и четири различни комбинации, шансът е 1:3,5 млн., според математика проф. Михаил Константинов. Общо говорим за възможни 14 милиона комбинации и само ако са пуснати всичките тогава може да се прогнозира с точност падането на джакпота.80 % от хората играят с рожденни дати, затова и най-рядко пусканите числа са от 31 нагоре.

Зависи ли от някого?

Анализатори са открили връзка между тото-фишовете и държавната политика. Говори се, че големите натрупвания на печалби се случват около избори и при финансова криза. Най-солиден джакпота е бил през 2004-а година и през 2005-а, когато надхвърли пет милиона лева. Има и мнение, че схемата за това е добре позната на ДАНС и че джакпот до дупка е начина правителството да напълни оръфаната ни хазна. Други твърдят, че биха повярвали, че всичко в Българския спортен тотализатор е чисто е неподправено едва тогава, когато имаме възможност да пускаме фишове до последния ден, а не до 24 преди тегленето на тиража. Практиката в момента позволявала системата да обработи най-често зачеркваните числа, за да не се паднат именно те.

Историята …

Първият тираж се тегли на 12 май 1957 г. – Тото 1 с мачове от българското първенство по футбол. Постъпленията са 13 036 лева, а първата печалба е 25 лева при залог от 1 лев (10 ст. след обмяната на парите през 1962 г.). За всичките години няма точен брой на ударилите големите печалби.

Но само за последните 11 години тотомилионерите са 36. Първата шестица се пада в 4-ия тираж през далечната 1959 г. Печелят Йордан Куртелов и Алекси Иванов. До 1975 година тиражите са били теглени по време на големи спортни събития в различни райони на страната, от любими на публиката състезатели. Същата година започва и излъчването им по Българската национална телевизия. От ръчна сфера се преминава през електрическа, а през 1981 г. Идва на мода сферата с въздушна струя. За всички тези години архивите пазят информация и за доста невзети шестици от тотото.

Късметът – имат ли сила да го понесат малките хора?!

Слънце, пясък и вълни, тук-там и леки жени … Горе –долу така протича един период от живота на хасковския семкаджия Валентин Асенов – Аптито. През 1997 г. Пуска тото с изпросени стотинки и удря 318 милиона лена. Циганина става Господин за един ден. Купува къща за 80 000 марки, наема си и охрана за по 20 000 марки месечно да го варди от набезите на събратята му, яхва бял „Мерцедес” и отпрашва към морето. Връща се в махалата гол и бос, гладен и жаден. Бодигардовете му взели каквото имал и го пратили да се прибира. Отслабнал с 30 кила, заприличал на дядка и започнал да си говори сам. Искал да увисва на въжето. Един ден просто изчезнал и го намерили в река Марица. Отново хасковлия удря преди няколко години 5 000 000 лева. Нямал обаче късмет човечеца, покосява го инфаркт и не успява да похарчи печалбата. Тодор Бонев от Русе, през 1993 година се усмиха доволно, когато любимите му числа му носят щастие. Същия той печели апартамент от лотарията двайсет години по-рано, но по съвет на роднини го продава и си остава на брега на Дунав. Втория път печели 55 000 долара, които за онова време са солидна сума. Отваря фурна, разкрасителен център и автосервиз. Зарязва трабанта и се качва на модерна кола. Прави опит дори и в бизнеса с таксита. Не му потръгва в нито едно от начинанията. Днес Бонев е на социални помощи и мизерства. През 1996 г. Марин Соколов също става милионер. Купува си апартамент и ранчо. Това и му остава. Можете да го откриете на пазара в Казанлък. Едно обаче е научил, че лесните пари не носят никому щастие. След тази печалба, спира да играе тото.

Само за един българин има данни, че може би е единствения щастлив тотомилионер. Знае се само, че е също от Русе. Грабва близо 8,5 милиона лева стари пари и потъва вдън земя. Психолози са на мнение, че постигането на неочакван успех, особено, когато е свързан с пари действа обратно на човешката психика. Вместо да се радваме, ние изпадаме в стрес и депресия. Световната история също пази спомена, че мнозина, които след като спечелят голяма сума пари, която им пада като от небето, се самоубиват. Експерти съветват, че късметлиите трябва много бързо да преориентират приоритетите си и така да се справят с живота, който ги очаква. Инвестиционни консултанти съветват, когато спечелите джакпота да организирате купон и веселба за приятелите. След това обаче, ще трябва внимателно да обмислите какво ще правите. В никакъв случаи обаче не започвайте собствен бизнес, защото едно е ясно – щом сте чакали да спечелите от тотото, значи нямате нюх за сделки. Така че по-добре купете къща и кола, вървете на пътешествие и снимайте с камера.

Ще Ви останат спомените, които ще показвате и ще разказвате на деца и внуци.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев