Община Сливен

В очакване на Годо, тоест – на информация…

Съдебна палата - Сливен
07.06.2010 / 14:30

Вече двадесетина дни Районна прокуратура-Сливен извършва проверка относно казуса „Лечков”. И по-точно – погазва ли той съдебното решение за отстраняването си от длъжност.

В очакване сме на Годо /героя от известната пиеса/, който все не идва, тоест, на някаква информация.

Достатъчни са няколко дни за да се установят нарушенията – смятат не само подалите жалба общински съветници, но и пожелали анонимност фактори в Съдебната палата. Налице са достатъчно доказателства /пресконференции, участие в тържества, в общински сесии и пр./, както и хазяйниченето на Лечков в общината, натиска над общинската администрация, обвързване на официална документация с името му и т.н. А там, където няма действия и най-вече прозрачност – тръгват слуховете и обвиненията, инициирани злонамерено най-вече от разследвания кмет. На опитите на медиите да се информират за ставащото се отговаря, или че проверката продължава (срокът бил до 30 дни), или просто с мълчание. А отзвукът у обществото от продължаващия произвол е твърде болезнен и изисква много по-бърза реакция.

Освен по казуса „Лечков”, очаква се прокуратурата да се произнесе и относно продължаващите опити на временно изпълняващата длъжността кмет Недка Енергиева и други от шапката на общината да саботират работата на общинския съвет. Дори с едно кратко съобщение, че това, да речем, не е в прерогативите на прокуратурата, а на еди коя си институция или орган. Както изнесе на пресконференцията в София председателят на временната комисия в местния парламент доц. Иван Андреев, от поисканите 14 справки за изразходването на средства по капиталовата и други програми, не е представена нито една, което си е направо престъпление по служба.

Несполучливият опит да бъде иззета документацията по ЗОП в общината бе компенсиран с увенчалия се почти сензационно с успех ход на прокуратурата в сагата с Лечков. Последва отстраняването му от длъжност. Така се печелят обществено доверие и престиж, защото очакванията на гражданите за повече законност и справедливост са огромни.

Защото - в коя друга страна от ЕС демонстрираните от Йордан Лечков провокации срещу правовия ред биха останали без последствия? Там раздават справедливост, а ако се наложи и белезници, независимо от това дали съгрешилият е кмет, депутат или политик. През 2003 година тогавашният шеф на РДВР – Сливен Христо Григоров не се поколеба и Йордан Лечков бе задържан, макар за няколко часа. Ще е твърде елементарно, ако някой реши, че призоваваме към полицейщина. Но в общественото пространство няма информация Лечков да е бил поне предупреден да не нарушава закона.

Обществеността и медиите са на страната на институциите, включая прокуратурата. Ако не всеки ден, през ден в София, Варна, Пловдив или Бургас пред микрофоните и телевизионните камери се озовава някой прокурор, често пъти самият Борис Велчев, дори само за едно потвърждение относно назначена проверка или образувано досъдебно производство. Сливенските им колеги, с редки изключения странят от подобни изяви. До неотдавна за връзки с медиите май отговаряше …Пейчо Хитов, светла му памет. Това ставаше по телефона, или ни канеше в своя кабинет, където разясняваше казуса, без да навлиза в оперативния му характер. Така обществеността и гражданите се информираха навреме, както за характера и естеството на извършваните престъпления, така и за предприеманите от прокуратурата ответни действия. Накърненият авторитет на съдебната система изисква повече и ясни послания към тях.

Но тук ще трябва да признаем, че топката прехвръква и в нашето поле: тоест, на медиите. Защото местната гилдия не е подготвена нито професионално, нито притежава онези рефлекси и воля да партнира успешно на третата власт. Да не говорим за разследваща журналистика, за подобаващи разкрития и методично отстояване на граждански и морални ценности.Тук му е мястото да вметнем, че тъкмо поради няколкодневния натиск на колегите от бургаските медии, стана възможно отстраняването на Лечков от Апелативен съд, въпреки явните опити за манипулиране на магистрати. В повечето сливенските медии няма подобна нагласа, те не са съюзници на закона и са твърде зависими. Има обаче и изключения: може да се разчита на няколко от тях.

Знаем за тежките изпитания както от правно, така и от морално естество, които лежат на плещите на обвинителите, за всекидневната им натовареност, преумора и стрес при разследването и подготвянето на делата. Повече информираност и прозрачност обаче няма да им навредят, напротив: ще направят обществото и всички нас още по-съпричастни към техните отговорности. Ето, затова най-вече ни е думата…

Георги Вл. ПОПОВ

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев