Община Сливен

На 5 юни в Желю войвода „На събор край Тунджа”

Събор
02.06.2010 / 09:02

Регионален фолклорен празник „На събор край Тунджа” ще се състои в село Жельо войвода на 5 юни. Организатори са община Сливен, кметството и читалище „Даскал Д. Димов” в селото. Откриването на празника е в 10 часа на 5 юни, награждаването е в 16 часа същия ден.

Съборът има конкурсен характер. Ще се оценява представянето на пролетна и лятна обредност за участниците в традиционния На събор край Тунджа. До сега заявка за участие са направили около 90 индивидуални и групови участници, около 1000 самодейци.

На този ден ще се състои и кастингът за участие в националния събор в Копривщица. Ще се представят състави и индивидуални изпълнители от областта.

Председател на журито ще е Ани Щърбанова от Института по фолклор към Българската академия на науките, членове - етнологът Владимир Демирев, Тодор Кръстев - музикант и хореографът Станка Иванова.

Наградният фонд е 1500 лв, общината ще плати рекламните материали, хонорара на водещите и озвучаването. За всеки състав ще има сувенир.

Съборът е част от програмата за отбелязване на 200-годишнината от рождението на легендарния Желю войвода, дал името на сливенското село.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев