Община Сливен

Две фестивални отличия за Държавен куклен театър- Сливен

Театър
27.05.2010 / 08:34

Журито на 11 международен фестивал на куклените театри „Лут Фест” Източно Сараево, Република Сръбска, Босна и Херцеговина присъди наградата „Най- куклено представление” на ДКТ-Сливен за спектакъла „Рапунцел”. Детското жури на фестивала също даде своята висока оценка и присъди наградата „Най- добър спектакъл” отново на постановката „Рапунцел” на сливенския куклен театър.

 

 

„Едно от най-важните неща в езика на куклите е строгата стилистика - нещо специфично за този език, но едновременно с това и излизащо извън естествените рамки и прерастващо в символ или метафора. Когато това се случва, го наричаме „куклено”, а във висша степен със суперлатива „най-куклен”. Тази строга стилистика, символ и метафора са достатъчно добре представени в спектакъла „РАПУНЦЕЛ”. Това даде основание на журито да обяви спектакъла за най-куклен на 11 „ЛУТФЕСТ” в Източно Сараево от 10 до 14 май 2010 година”. Това са думите на директора на фестивала Витомир Митрич относно присъждането на наградата на ДКТ-Сливен.

 

 

Държавен куклен театър- Сливен за втора по ред година бе поканен и одобрен за участие в престижните международни куклено-театрални фестивали - Международния куклен фестивал „Златна искра” в Крагуевац, Сърбия от 9 – ти до 15 –ти май и Международния фестивал на куклените театри „Лут Фест” в Източно Сараево, Република Сръбска, Босна и Херцеговина от 10 – ти до 14 – май.

 

 

 

Спектакълът „Рапунцел”, с който ДКТ – Сливен се представи на фестивалите, е вече добре познат и обичан от сливенската публика. Спектакъла „Рапунцел” е по Джамбатиста Базил, Шарлот – Роз дьо ла Форс и Братя Грим. Драматизация и постановка – Росица Миновска – Деведжиева , сценография - Свила Величкова, музика – Пламен Мирчев – Мирона. Участват – Милена Стоянова, Мария Райчева и Тохимир Добрев.

 

На фестивала „Златна искра” в Крагуевац, Сърбия участваха куклени театри от Румъния, Китай, Словения, Словакия и България, а на фестивала „Лут Фест” свои постановки представиха куклени театри от Украйна, Русия, Чешка Република, Сърбия, Хърватска, Босна и Херцеговина и отново България в лицето на ДКТ-Сливен.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев