Община Сливен

Ще има ли в закона „поправка Мъндев”?

law+order
26.05.2010 / 14:38

Зациклилото дело срещу шефа на бившата силова групировка клуб 777 Атанас Мъндев и още 5 обвиняеми, сред които е Селим Мусов Кадиров, известен с прякора Салама за трафик на хора и организиране на престъпна група налага законова поправка, която да позволява съдебни заседатели с изтекъл мандат да продължат да изпълняват функциите си до приключване на делата, съобщи Дарик радио.

Причината за отлагането на делото на 5 февруари бе нередовност на съдебния състав от 1 съдия и двама съдебни заседатели. Мандатът на съдебните заседатели бе изтекъл и те не фигурираха сред новите заседатели, избрани от Общинския съвет и одобрени от съда, които положиха клетва на 5 януари.

Вече са водени разговори със сливенския народен представител Юлиана Колева, който е член на правната комисия в парламента и тя е дала уверение, че такава поправка в закона ще бъде внесена заедно с другите готвени промени в Закона за съдебната власт. Конституционният съд по запитване вече се е произнесъл , че такава разпоредба не би била противоконституционна, каза пред Дарик зам. председателят и говорител на Окръжен съд Сливен Мартин Данчев. Същото потвърди магистратът и за “Седмица”.

Уверенията са, че „поправката Мъндев" ще има обратна сила и ще узакони всички дела в страната, които съдилищата водят със заседатели с изтекъл мандат, но недовършени дела.

Преди това съдът бе сезирал чрез прокуратурата Висшия съдебен съвет /ВСС/, който препрати казуса с мнение за промяна в наредбата към Министерство на правосъдието, което пък се произнесло, че проблемът трябва да бъде решен законово.

Другият вариант по конкретното дело е бил то да започне отначало, но съдът е разпитал вече много свидетели, някои от които е трудно да бъдат призовани повторно, правени са и нови постъпки за викане на свидетели от чужбина.

Ново заседание на Окръжен съд е насрочено за 13 юли, като е отчетена ангажираността на адвокатите на шестимата подсъдими.

Към момента Атанас Мъндев има общо 3 години и 6 месеца ефективна присъда, от които на 1 година и 6 месеца от Районен съд за укриване на данъци в размер на 150 хиляди лева и привеждане на 2 годишна присъда от Окръжен съд. При извършената кумулация на двете присъди е постановено едно общо наказание от две години. Отделно от постановеното общо наказание, Мъндев следва да изтърпи и наказание по присъда от 1998 г. - лишаване от свобода за една година и 6 месеца. Така общото наказание става 3 години и 6 месеца.

Срещу Мъндев и групата наскоро бе образувано и друго дело в София - за пране на пари и организиране на престъпна група.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев