Община Сливен

Филмът „Разруха”: Върви ли човечеството към неизбежен колапс?

"Разруха"
26.05.2010 / 10:25

Майкъл Рупърт е бивш полицай и журналист. Човек с изключително радикално мислене, който има достъп до същите световни новини, както и ние, с разликата, че той ги чете и отсява, и че чрез тях и собствени разследвания успява да „нареди пъзела” и да (пред)види това, за което повечето от нас са слепи.

Филмът „Collapse(Разруха)” е документален и представлява едно най-обикновено интервю с този повече от необикновен и проницателен човек. Рупърт е предвидил финансовата криза още през 2006г., разкрил е дългогодишна контрабанда на наркотици, организирана от ЦРУ, а сега е насочил вниманието си към нещо много по-голямо – разрухата на света такъв, какъвто го познаваме.

Във филма, Майкъл стои на стол, в нещо като изоставен бункер и просто разказва – това обаче не пречи всичко да е адски вълнуващо. През годините са го обвинявали, че измисля теории на конспирацията, но той борави само с факти. Ако имате време, по-добре потърсете филма в някой тракер и не четете надолу, за да не ви развалим удоволствието.

Петролът.

Петролът е полезно изкопаемо, което се извлича от земята. То не е слънце, не е безкрайно и в един момент ще свърши. Във филма, Рупърт си служи с термина „пик на петрола” – това е моментът, в който производството на петрол е във връхната си точка, и след него следва сериозен спад. Оказва се, че пикът вече е минал, и че производството спада с всеки изминал ден – от 2000г. до 2008г. е спаднало с цели 9%.

Петролът не може да бъде заместен от нищо. Той се използва във всяка една сфера – от транспорта до земеделието, всеки двигател работи с него, всяка една гума, пластмасата и още стотици неща се основават на този ресурс. Рупърт посочва, че увеличението на човешката популация бележи огромен ръст през 20в. (от 1млрд. на 5,5млрд. души) именно благодарение на изобилието от този ресурс, и когато той се изчерпи, населението ще започне стремглаво на намалява.

В интервюто Рупърт потвърждава тезата, че САЩ са навлезли в Ирак само и единствено заради петрола и нямат намерение да се махат оттам. Дори и количеството петрол там обаче, няма да ни стигне за дълго.

Икономиката – една обикновена пирамида.

Майкъл Рупърт разбива мита за сложността на парите и икономиката. Книжната банкнота не струва нищо, ако не е подкрепена от нещо истинско, а в последния век Федералната банка на САЩ съвсем съзнателно е работила върху обезценяването на долара и парите като цяло. Оказва се, че когато един американец депозира 10$, същата банка може да отпусне цели 90$ кредит върху само тези 10$. Така, практически от нищото се създават нови пари, които не са подкрепени от ресурс. Майкъл напомня, че преди високия прираст на населението, един паунд е бил равен точно на един паунд(мерна единица за тегло бел.ред.) сребро – тогава парите са били реални.

Рупърт прави заключението, че съвременната икономика е една измамна пирамида, която изисква постоянен растеж. В същото време се оказва, че ресурсите се изчерпват – парите няма на какво да се основават, и Рупърт предрича, че скоро 1000$ няма да са ни достатъчни, за да си купим просто един хляб.

Спасението

Майкъл е предрекъл световната финансова криза. Сега предрича един още по-сериозен катаклизъм – петролът свършва, световната парична система ще се срути, което неминуемо ще промени коренно животът на земята, ако изобщо успеем да го запазим. Дали маите не са имали това предвид с календара си, предричащ гибелта на човечеството на 23 декември 2012г.?

Тъй като транспортът няма да може да работи, заради липсата на петрол, Рупърт съветва хората да работят на местно ниво – да се обединяват в групи и да работят върху естественото възстановяване на почвата – чрез засяване на истински семена, които раждат нови, а не генномодифицираните на Монсанто; чрез естествено наторяване и други. Това е единственият начин, според него, човечеството да продължи да съществува. Предстои ни труден период на преход, който в най-добрия случай, според Рупърт, може да продължи 20 години, а в най-лошия – до 100г.

Цялата тази история може да ви се стори адски безсмислена, а Майкъл Рупърт да ви изглежда като просто поредния Лещански. Препоръчваме обаче да преборите скептицизма си само за час и с отворен ум да изгледате филма – току виж ви спасил живота…

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев