Община Сливен

Променят правилата на футбола преди Световното

Футбол
26.05.2010 / 07:30

Международният борд на футболните асоциации взе решение за три промени в правилата на футболната игра, които ще влязат в сила от 1 юни. Обичайно подобни промени се "обнародват" на 1 юли, но заради Световното първенство в ЮАР те ще се задействат с месец по-рано.

Първата промяна е в текст от Правило 1 - Игрално поле. Досега гредите на вратите можеха да бъдат по сечение кръгли или четвъртити (и не по-дебели от 12 сантиметра). От 1 юни гредите ще трябва задължително да бъдат такива. Причина за промяната са станали хитреци, които изработили греди с капковидно сечение, които насочват топката във вратата при всички удари във вътрешната им част.

Втората промяна е в текста на Правило 5 - Съдия. В правмощията на главния арбитър ще влезе възможността да позволява оказване на лекарска помощ на терена. Това ще се случва в случаи, когато двама състезатели от един отбор в следствие на сблъсък помежду им получат контузии, изискващи намеса на медицинския екип. Отново в правомощията на арбитъра остава преценката дали пострадалите играчи симулират с цел да загубят игрално време (или нямат реална нужда от лекарска помощ) или пък състоянието им изисква намеса на медицинския екип.

Третата промяна също е по Правило 5. В текста на правилото ще бъде записан пасаж, касаещ викането на носилката. Главният арбитър от 1 юни ще вика лекарския екип и санитарите отделно. Причината е, че често контузените играчи стават от игрището и стигат на собствен ход до страничните линии или аутлиниите и влизането на носилката се оказва излишно.

Дискусия

Членовете на Международния борд на футболните асоциации, които имат правомощията да променят правилата на футбола, напоследък дискутират една много по-съществена промяна в правилника. Става дума за червения картон при предотвратяването на очевидна възможност за гол в наказателното поле.

Според едни последният защитник или вратарят не бива да бъдат гонени от игрището, когато са направили нарушение за дузпа. Причината е, че наказателният удар също е очевидна възможност за гол и на практика провинилият се играч не възпрепятства отбелязването му.

Други обаче стоят твърдо зад червения картон за нарушения в наказателното поле, които предотвратяват попадения. Затова и правилото не е коригирано и на този етап остава същото, каквото е било и досега.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев