Община Сливен

Утре Висшия съдебен съвет решава за Иван Димов

Иван Димов
25.05.2010 / 13:00

Очаква се утре Висшият съдебен съвет да решава казуса „Иван Димов” – сподели за „Седмица” източник от съда. Димов подаде оставка след скандала с Красьо Черния.

Срещу двамата бивши членове на съвета Иван Димов и Стойко Стоев ВСС образува дисциплинарни производства. Това стана през м. април, след като правосъдният министър Маргарита Попова напомни с писмо, че 6-месечният позволен от закона срок изтича в деня на заседанието на висшите магистрати. Предложението за дисциплинарни производства бе направено от петима от тях, между които и сливналията Божидар Сукнаров.

През декември м.г. бе променен Законът за съдебната власт, с което бе дадена възможност членове на ВСС са бъдат наказвани. Тази промяна обаче изглежда не касаеше Димов и Стоев, тъй като контактите им с Красьо станаха известни през м. октомври м.г., а законът е неприложим със задна дата.

Ето защо ВСС се позова на норма от Етичния кодекс на магистратите, според която кодексът е приложим и към членовете на съвета. Не е морално и проява на двоен стандарт 15 действащи съдии и прокурори вече да са наказани за скандала „Красьо”, а Димов и Стоев да се отърват без наказания. Досега двама магистрати са уволнени от системата.

Според споменатия по-горе източник от съда, Димов се считал за невинен заради изтеклия според него срок и за това, че не е бил действащ съдия, ангажиран пряко с Красьо,а член на Висшия съдебен съвет.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев