Община Сливен

Строителството на полигон Ново село било незаконно според ощетени фирми

"Ново село"
20.05.2010 / 09:18

Строителството на военния полигон Ново село е незаконно. Това е изводът, който е направен от представители на 21 български строителни фирми. Като подизпълнители на „Доломит М" ООД са извършвали дейности през миналата година на обекта със специално предназначение.

На базата се е работело вече 7 месеца без одобрени инвестиционни проекти, не са издадени строителни разрешения и не бил назначен надзор, заяви за Дарик радио Здравко Дичев, член на инициативния комитет на протестиращите фирми.

Българското законодателство трябва да се спазва от всички, още повече, че съгласно споразумението между правителствата на САЩ и България за сътрудничество в областта на отбраната, тренировъчният полигон е българска територия, финансира се от правителството на САЩ, но е българска собственост, която ще се използва съвместно, смятат строителите. Според тях е имало явни несъответствия в проектите, нямало уточнени детайли или се променяли в хода на работата и имало ясна тенденция за поевтиняване на обекта на принципа „проба -грешка" от страна на контрагента на американската армия - немската фирма „Билфингер Бергер" и нейния подизпълнител - бургаската „Доломит".

Нарушение на законодателството било и това, че подизпълнителите не са влезли в правния мир на Американския инженерен корпус на сухопътните сили на САЩ, защото контрактиращия офицер на ФОС Ново село не им е издал номер на подизпълнителски договор, а немската фирма като главен изпълнител е била длъжна да регистрира пред офицера всички договори.

По данни на фирмите на „Доломит" е изплатена извършената работа до края на септември 2009 г. и сумата от 7, 2 милиона лева, а за останалите 3 месеца до края на годината не са платени около 6 милиона. От получените 4 милиона и 300 хиляди „Доломит" платили на фирмите милион и половина, а останалите пари са изхарчени по друг повод и приоритети.

Представителите на 21 български фирми заявяват, че работата им на Ново село е като спасителен пояс през бушуващата икономическа криза, а се оказало, че са последните акорди на фалита за повечето от тях и риска за прехраната на повече от 500 български работници.

Според Дичев, засега инициативният комитет изчаква резултати от кореспонденцията с различни институции и разследването на ДАНС, но настроенията са за продължаване на протестните действия и блокадите на полигона.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев