Община Сливен

Коста Илиев издаде втора част на „Записки в залеза”

Книга
19.05.2010 / 08:49

Две години след като публикува „Записки в залеза”, Коста Илиев издаде и продължението на своята мемоарна книга. В нови 300 страници, илюстровани с много снимки, той разказва историята на своя живот, близки и съпартийци.

Млади хора едва ли ще се докоснат и едва ли ще аплодират тази книга. Тя не е за тяхното време, нито им пасва. Тя е на човек, който сам изтъква искреността и правдивостта си и това е най-ценното в документалните му откровения. Коста Илиев не е сменил ни на йота веруюто си на комунист, нито партийната си принадлежност. Той цитира режисьора Вили Цанков и споделя това убеждение: „Строгият комунизъм беше ясен, а сега има неясна ситуация, в която всеки лъжец и ментарджия прави каквото си иска!”

За Коста Илиев последните избори са падение и позор за неговата партия, столетницата БСП. Страда от поражението й. Може би тук му е мястото да припомним на читателите кой беше той.

Роден е през 1931 г. в Шивачево. Завършва журналистика във Висшата партийна школа в София, а по-сетне аспирантура в Академията за обществени науки в Москва, където защитава научна степен „Доктор на историческите науки”. Бил е служител в потребителна кооперация, читалищен организатор, а в по-късни години работи в „Сливенско дело” – става главен редактор. Няколко мандата е член на ОК на БКП и завежда негови сектори. От 1972 до 1979 г. бе зам.-председател на ОНС и шеф на окръжния съвет за култура. По-сетне работи в ЦК на БКП, автор е на книгите „Публицистиката на Георги Димитров” и настоящата „Записки в залеза”.

Коста Илиев минаваше за искрен почитател на културата и изкуството. Макар и на различни партийни и държавни длъжности, не бе гледан с добро око от органите на ДС, бе следен, подслушван и разработван, за което бе писал в първата част на книгата си, откъси от която поместихме преди време във в. „Седмица”.

Наред с лични спомени за бригадирското движение и други соцначинания от онова време, в новата си книга Коста Илиев рисува впечатляващата панорама на обществено-културния живот в Сливен от 60-те и 70-те, населена с колоритни и талантливи творци. Интересни са и записките му за порядките във висшите етажи на властта, където опитва да съхрани своя характер и добродетели, макар понякога това да му струва много. Коста Илиев потопява перото си и в летописа на партийните борби и партизанско минало, разказва спомени от Москва, лични впечатления от Живков и други партийни величия, по своему изобличава хамелеонските според него превъплъщения в по-ново време на творци като Любомир Левчев и пр. Доста страници са отделени на партийни вождове, на обществени и културни дейци. И колкото и консервативни да ни се виждат неговите възгледи, подкупващата му искреност, примесена с акценти на душевно благородство и носталгия по миналото ни карат да повярваме на автора.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев