Община Сливен

Полицай и трима „техници” сред крадците на ток

Чавдар Божурски
18.05.2010 / 15:09

Сливенската полиция разкри серия кражби на ток в центъра на Сливен и кварталите „Дружба", „Сини Камъни", „Клуцохор" и „Даме Груев"- съобщи Дарик. Установени са 300 адреса, където е правено шунтиране на електромера или са поставяни допълнителни кондензатор и съпротивление за непълно отчитане, обяви директорът на ОД на МВР комисар Чавдар Божурски. Така консумацията се намалявала с около 50 процента. За 24 часа са задържани 42-годишните Иван А. от Сливен и Никола С. от село Тополчане, които са предлагали „услугата" и са поставяли приспособленията. Двамата са криминално проявени и осъждани за кражби и незаконно притежание на оръжие.

Единият от „техниците" носел за маскировка яке и шапка на електроразпределителното дружество. Установено е, че 39-годишният Йордан А. е посредничил за незаконната дейност между собствениците и извършителите. Единият работел във фирма за производство на гаражни клетки, а другите двама са безработни. Цената на „услугата" била между 250 и 300 лева, плащани еднократно. Приспособленията са поставяни през цялата 2009 г. Сред възползвалите се от кражбите е и полицейски инспектор, който най-вероятно ще бъде отстранен от длъжност, каза комисар Божурски. Срещу полицая е образувано следствено дело и има заповед на министъра на вътрешните работи е образувано дисциплинарно производство.

Разследването продължава и за други съобщени на полицията адреси. За разкриването е проведена специализирана полицейска операция от края на миналата седмица след получена оперативна информация, а случаите на кражба на ток са добили гражданственост. Към момента са образувани 27 досъдебни производства срещу полицейския служител, организаторите на схемата и физически лица, които към момента са продължили да използват приспособленията към електромерите. По-голямата част от случаите са засечени в кв. „Дружба". На някои места било прекратено незаконното използване на енергия, за да се избегне наказателна отговорност.

Конкретните щети за енергийното дружество ще бъдат доказвани след експертизи и оценки на вещи лица.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев