Община Сливен

Отнеха автомобил и апартамент на 36-годишна измамница

Съдебна палата - Сливен
18.05.2010 / 11:43

Районен съд-Сливен отне автомобил и апартамент, собственост на 36-годишна жена от Сливен, по обвинение, че са придобити чрез измама – съобщи Дарик радио.

Тя е присвоила 99 хиляди евро, собственост на 71-годишен испански гражданин, за който се е грижила. През 2004 година в Испания жената е наета като домашна помощница от потърпевшия. Той страдал от лека умствена изостаналост, а освен това наскоро получил и лек инсулт, заради което се затруднявал да борави с големи парични суми. През 2006 година испанецът гостувал на българската в село Жельо войвода и решил да се премести за постоянно в България. При завръщането си в Испания той продал жилището си в град Сосейдон за 99 хил. евро. В България той дал правомощия на извършителката да разполага със сумата от продажбата на къщата му.

Уговорката между двамата била тя да му купи два имота - за построяване на къща и отдаване под наем. Възползвайки се от състоянието на испанеца и незнанието му на български език, тя решила да се възползва от сумата. Банковите операции се извършват в периода 16 януари - 13 април 2007 година. С изтеглените пари майката на извършителката купува апартамент в Сливен, като една година по-късно й го дарява. През целия период, в който бившата прислужница е разполагала с парите, не е закупила имот на испанеца, както е било договорено. Единствено е възложила на проектант изготвянето на технически проект за жилищна сграда в с. Жельо войвода. Парцелът върху който се е предвиждало да се построи сградата, бил нейна собственост и на бившият й съпруг, но строителни дейности там не са започвали.

Районният съд конфискува от жената в полза на държавата апартамента, придобит с пари от измамата и лек автомобил „Ситроен С4". Освен това съдът й наложи три години лишаване от свобода с пет години изпитателен срок. Тя трябва да изпълнява пробационна мярка „задължителни периодични срещи с пробационен служител" за срок от две години, както и да заплати 955 лв. разноски по делото, в полза на държавата.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев