Община Сливен

Ново трето рамково споразумение на общината – беззаконие и абсурд

Радостин Русев
17.05.2010 / 13:15

Опита на отстранения кмет чрез обява в последния брой на Държавен вестник да обсеби всички евро и други проекти чрез рамково споразумение, е пълно безумие.

Това заяви Радостин Русев пред журналисти днес. Не може рамково споразумение за такава огромна обществена поръчка (над 177 млн. лева) да мине без санкция на общинския съвет, без публично обсъждане и т.н. Не може да бъде реализирана такава поръчка без осигурени финансови средства в разрез със Закона за бюджета. Не могат да бъдат вкарвани в рамково споразумение европроекти и да бъде фиксирано в него 40 на сто авансово плащане. ЕС не позволява повече от 10 на сто такова. Някой си прави сметката да отараши за последно общината именно чрез подобни аванси, а след него ако ще и потоп.

Русев обяви, че дружеството му веднага е реагирало с писмо до Нона Караджова, Недка Енергиева, надзора и други институции за незаконните действия на общината.

Що се отнася до повдигнатото срещу му обвинение от окръжна прокуратура – Сливен, Радостин Русев преповтори вече известната версия за незаконосъобразността на написания на фирмата му „Булгейт” акт от НАП-Сливен за 377 хиляди лева, платен, а после отменен след обжалване от НАП-Бургас. Бил умишлено злепоставен, за да не може да кандидатства по проекта ИСПА, но бил оправдан и сумата му била възстановена.

Той изрази опасения, че привличането му като обвиняем ще повлияе на хода на делото срещу истинския обвиняем и виновник за хаоса в Сливен – Йордан Лечков. То било удар и срещу „Булгейт” и „Хидросистеми”, кандидати за различни обществени поръчки съвместно с чуждестранни фирми.

Накрая Русев обвини депутатката от ГЕРБ Десислава Танева в опит да кадрува и да смени от поста й шефката на РЦЗ-Сливен д-р Ганка Василева. Последната станала неудобна за ГЕРБ, защото подкрепила групата общински съветници, внесли искане за отстраняването на Мария Григорова.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев