Община Сливен

Без награда за цялостен принос в книгоиздаването за деца

Игор Чипев
12.05.2010 / 09:19

Юлия Спиридонова в категорията "автор", издателство „Дамян Яков" - в категорията "издателство" и Олег Топалов в категорията "илюстратор" са носители на Националната нагарда „К. Константинов” за 2010г.

Награда за цялостен принос в книгоиздаването за деца не бе връчена. Според председателя на журито Игор Чипев, директор на сектор „Литературно наследство" към Министерство на културата (на сн. горе) тя трябваше да бъде присъдена на Атанас Цанков, но за съжаление той почина на 12 февруари 2010 година. Почетен знак за цялостен принос е присъден посмъртно на писателя, това е решението на журито.

Юлия Спиридонова е автор на над 400 сценария, заснети и излъчени по националната телевизия, автор на няколко куклени поредици на „Лека нощ деца". Наградата й се присъжда за романа „Тина и половина", който българската критика смята за първия български роман за тинейджъри. Наградата за илюстратор е за Олег Топалов. Тя се присъжда за илюстрациите към книгата „Българска митология" на Цанко Лалев. Награденото издателство „Дамян Яков" е издало повече от 650 заглавия от създаването си. Годишно то публикува около 80 нови заглавия, като сред тях голяма част са за деца - поредиците на Туве Янсон и книгите на Михаел Енде, поредица от "Приказки на народите" и т.н.

Официалната церемония по връчване на Националната награда „Константин Константинов" за принос в детското книгоиздаване за 2010г се състоя в Драматичен театър „Стефан Киров".

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев