Община Сливен

Сайтменът Георги Мангинов раздуха скандал и в църквата

Отец Йоан
11.05.2010 / 12:03

Сайтменът Мангинов предизвика скандал и в църквата: отец Йоан бе „хванат” от в.”Стандарт” да венчава в градината на един сливенски ресторант – съобщава той.

Днес отец Йоан Петров (сн.-агенция „Сливен”) се изповяда пред сливенските журналисти. Но за какво всъщност става дума?

Според Мангинов – за нелегални венчавки. Йоан венчал младоженци в градината на ресторант, в противоречие с окръжно (звучи като в комунистическо време) на митрополит Йоаникий по този въпрос. Според владиката, цитиран от Мангинов, църквата била свято място, в нея било тайнството. Някой искали да въведат модернизъм и се ръководели не от вярата, а от модата. Църквата била отстояла, защото не променяла своите канони и догми (пак ни сепват спомени за тоталитарното време).

Ще ни се да запитаме, при цялото си уважение към владиката – кое е църквата? Сградата на храма „Св. Димитър” или цялото духовно пространство около и над нея? С догми и канони живяхме 45 години: нима вярата не е над всякакви догми и канони?

Днес симпатичният и наистина излъчващ духовност отец Йоан се защити с думите, че наистина е нарушил въпросното „окръжно”, но не е престъпил църковните канони. Писмото, с което Иоаникий забранява венчавки извън храмовете на епархията е от 22 април т.г. Преди тази дата отецът дал обет на младоженците и техните родители, че ще извърши венчавката в споменатата по-горе ресторантска градина. Той го спазил. „Канонът не забранява това – сподели отец Йоан – В него се казва, че в изключителни случаи тайнственото венчание може да се извърши и извън църквата. В рамките на изключението бе духът на обета, който бях дал”.

Тук му е мястото да вметнем, че и в Европа, и в повечето от останалия свят свещеници извършват бракосъчетания не само в градини на заведения, но и в… самолети, яхти, параходи, домове. Както и във всички други земни кътчета, за които се сетим. Закостенялата и непроветрена от десетилетия българска църква очевидно не изпитва потребност от промяна, въпреки нагласите на обществото и особено на младите и модерни хора.

И ако се сещаме за нещо в нея, което ни вдъхновява в трудното битие(освен Божия син), това вероятно са символите и людете от рода на… отец Иван от Нови хан.

Епархийски съвет щял да решава дали отецът да бъде наказан. „Ще приема наказанието с огромна радост” – заяви „хванатият” в крачка от Мангинов отец. Остава да го видим и в… криминалния бюлетин.

Б.Р.: В отворено писмо до Главния прокурор, до в.”Стандарт” и други институции от 4 април 2009г., публикувано и в интернет, Илка Искрова протестира срещу публикация на Георги Мангинов, в която замесва името на бившата шефка на Историческия музей в Котел Светла Радева в сагата с изчезването на Рибния буквар. Но последната едва ли е единствената „хваната” в крачка персона?

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев