Община Сливен

Прелом! Кметовете на Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица изведоха общините си на нов път интелигентно и отговорно

------------------------------------
30.12.2016 / 11:09

Георги Вл. ПОПОВ

На финала на 2016 вече няма съмнение: Сливен, Котел. Нова Загора и Твърдица греят не само с несравнима коледна украса. Празничното настроение се подсилва от видимите резултати във всички сфери.

Коста Каранашев преобрази Котел в тандем с екипа си и местния общински съвет. Реализирани биват проекти за над 30 млн. лева, одобрена е стратегия на местната инвестиционна група МИГ на стойност 3 млн. евро. Превърнатият в бунище от бившия кмет Христо Киров градец се превърна в оазис с много градини и цветя, възражда се историческият туризъм. В социален план се работи за по-голяма трудова заетост, а топъл обяд получават 1900 души.

Сходна е картината и в Твърдица, където кметът Атанас Атанасов и неговият екип направиха много за инфраструктурата. Над 70 семейства пък вече живеят в санирани блокове, обновен бе градският стадион, градът разполага и с картинг писта и пр., а общинската администрация усилено работи за реализирането на нови проекти.

Уникално е случващото се в община Нова Загора, откъдето начесто пристигат новини за нови санирани блокове и спечелени нови проекти с евроучастие. Обновените улици и паркове са всекидневие, а Николай Грозев се утвърди като един от най-успешните кметове в страната. Той демонстрира колоритен характер, побрал в себе си интелект, професионализъм, морал и дълбока връзка с местния бит и традиции. Изграждането на т.н. Дом на доброто, посветен на известния пророк дядо Влайчо е само един от примерите за това.

Община Сливен изпраща годината с обновената зала „Сливен” и с още няколко големи сполуки, като извюваните от нея средства за „Розова градина”, за пробива на „Раковска”, за обновяването на градския парк и други инициативи. Но най-голямата, бих казал основна сполука е заявеното вчера от кмета Стефан Радев: да не спре функционирането на основни системи, пък и на самата община. Ударът, нанесен й от Лечков и Кольо Милев предполагаше най-лошият вариант, но кметът прояви характер и чувство за отговорност. Към всичко дотук ще прибавим отново – интелигентност.

За разлика от обраните откъм такава двама бивши кметове, Радев и неговият екип загърбиха всякакъв популизъм, а деловият тон и чувството за мисия определено им носи позитиви.

Тази тенденция не подмина и много села в общината като Желю войвода, Тополчане, Мечкарево, Крушаре, Гавраилово, Самуилово и др. Те и споменатите по-горе четири големи общини в областта се управляват от кметове на ГЕРБ. Какъв ще е ефектът от всичко дотук върху изборния резултат напролет, предстои да видим.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев