Община Сливен

11 месеца затвор за измама с визи за САЩ в Сливен

ikn
27.12.2016 / 19:04

Присъда от 11 месеца лишаване от свобода, която трябва да бъде изтърпяна в затвор или затворническо общежитие от закрит тип при първоначален строг режим, за измама с визи за САЩ получи във вторник подсъдимата Мима Стоицова.

Тя бе призната за виновна от Пловдивския районен съд за това, че през юни 2006 г. в жилище в Пловдив е възбудила и поддържала заблуждение у В.Б. от Сливен, че неин познат работи в отдел „Визи“ на Министерство на външните работи и ще му осигурят визи за САЩ. За целта Мима Стоицова го накарала да преведе по банковата й сметка $ 5000 и с това му причинила имотна вреда в размер на 7692,25 лв.

През 2006 г. свидетелят В.Б. от Сливен прочел във вестник, че неизвестно лице с посочен в обявата телефонен номер осигурява визи за САЩ. Свидетелят В.Б. споделил информацията с двама свои познати, единият от които искал да уреди виза за приятелката си. Тримата позвънили на посочения телефонен номер.

Подсъдимата Стоицова потвърдила, че урежда визи за САЩ и ги поканила в жилището си в Пловдив. Заявила, че ще ги свърже със свой колега, който работел за американското посолство. Срещу 5000 щатски долара той щял да им осигури визи, без да се явявят на интервю в посолството на САЩ.

На 30 юни 2006 г. с вносна бележка от банков клон в Сливен свидетелят В.Б. превел 5000 долара по сметка на Мима Стоицова, която му предоставила телефонен номер, за който твърдяла, че е на колега, работещ за посолството на САЩ. Свидетелят и двамата му приятели се обадили и се свързали с мъж, който твърдял, че работи за външно министерство, но имал близък американски гражданин, който извършвал самите интервюта за визи.

Уговорили си среща в София и в кафене в близост до МВнР тримата свидетели и приятелката на единия от тях предали на мъжа задграничните си паспорти. Последвали още няколко срещи, но необходимите визи за САЩ така и не били осигурени и на 20 октомври 2006 г. свидетелите депозирали жалба в Районна прокуратура – Сливен.

Присъдата на Мима Стоицова не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Пловдив в 15-дневен срок. /труд/

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев