Община Сливен

Област Сливен е далеч от предгрипна епидемия

ий,кй
27.12.2016 / 19:00

Сливенска област е далеч от грипна епидемия, съобщи д-р Николай Боскович, епидемиолог в Регионална здравна инспекция Сливен. Специалистът уточни, че към момента, заболелите от остри респираторни заболявания са 9 души.

 

„Това е много под повишената заболеваемост и към момента стойностите са далеч под тези за обявяване на предгрипна епидемия", категоричен е епидемиологът. За да се обяви предгрипна обстановка болните за област Сливен трябва да са 100 на 10 000 души, а за грипна епидемия над 200 на 10 000.

 

По думите на д-р Боскович има увеличение на простудните заболявания. Пробите до момента показват наличие на грипния щам AH3N2 Хонг Конг. Симптомите на този вид грип са кашлица, висока температура, остро начало, мускулни болки, уточни д-р Боскович и допълни, че инкубационния период е много кратък. „Започва остро и заболяването при един здрав организъм, ако няма усложнения може да протече много бързо, за 3-4 дни. Лошото при този вид грип е, че е много изменчив и това е най- масовото заразно заболяване", коментира още специалистът.

 

Здравните инспектори ежедневно събират информация от общопрактикуващите лекари дали има натовареност, свързана със сезона на грипните вируси. И още чуйте от прикачения звуков файл/ дарик/

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев