Община Сливен

Д-р Владимир Демирев, етнолог: Незнанието на традициите и добрите им послания, оказва огромно значение за развитието на новото поколение

------------------------------------
27.12.2016 / 09:28

Незнанието на традициите и добрите послания, които носят, както и липсата на ценностна система, която дава фолклорната култура, оказва огромно влияние за развитието на новото поколение. Това каза за Радио „Фокус” – Сливен д-р Владимир Демирев, етнолог в Исторически музей – Сливен.

По думите му тази ценностна система е изключително определяща за взаимоотношенията в обществото.

“Във фолклора е строго разграничено доброто от злото. И преди, и сега има лоши и добри хора. В наши дни, именно поради липсата на ценностната система, хората, особено децата, трудно ги разграничават”, коментира Демирев.

“За съжаление децата възприемат това, което правят и говорят възрастните, имитират и подражават на агресията от филмите по телевизиите и така детето става обречено”, смята етнологът.

Според него ако младото поколение има възможност да се докосне до наследената култура и знание на предците е възможно да осмисли в годините ценностната си система, чрез своите родители и обществото, защото възрастните са виновни за агресивното поведение на децата.

“Няма нищо по красиво и вълнуващо от това да видиш едно дете, което коледува, сурвака, участва в кукерски дружини или майстори нещо от традиционния български бит. Опознаването на нашето културно наследство е много важно за бъдещето ни като народ и нация”, каза още д-р Демирев. "Фокус"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев