Община Сливен

Изложба „Още едно послание от древността” е открита в Сливен

Изложба „Още едно послание от древността” е открита в Сливен
21.12.2016 / 12:16

Директорът на Регионалния исторически музей в Сливен Николай Сираков представи изложба на артефакти, открити при археологически разкопки през 2009 година. Представени са експонати, намерени в надгробни могили в землищата на селата Трапоклово и Чинтулово. Те са реставрирани близо 7 години от Искрен Шопов и доц. Георги Мавров.

 

Изложбата е подредена в залите на Регионалния исторически музей. Сред уникатите са бронзова хидрия със сфинкс, бронзов леген, тракийски глинени съдове, златен нагръдник, златен пръстен, както и женски обувки от преди 1900 години. Обувките са едни от малкото открити при редовни археологически разкопки в България и представят древната дамска мода през Римската епоха. Изработени са от кожа и текстил, като са обшити с бронзова тел.

 

„Досега в Сливенския исторически музей не сме имали подобна хидрия. С новите експонати музеят става уникален”, посочи директорът Николай Сираков.

 

Археологическите материали са от V в. пр. Хр. и от ІІ в. сл. Хр. Открити са от екипа на археолога Диана Димитрова и РИМ в Попова могила (с. Трапоклово) и Златната могила (с.Чинтулово).

Още снимки от новината

Изложба „Още едно послание от древността” е открита в Сливен

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев