Община Сливен

Всеки ден в България се извършват минимум осем опита за самоубийство

Всеки ден в България се извършват минимум осем опита за самоубийство
19.12.2016 / 11:57

Всеки ден най-малко осем българи правят опит да сложат край на живота си, а със смърт завършва всеки десети случай. Това показват последни данни за суицидните събития у нас на Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА) за 2015 г. Подробна информация Центърът ще предостави на 19 декември, понеделник, от 11 ч. в БТА.

 

Водеща причина продължават да са семейните конфликти. Те заемат преобладаващ дял от всички опити за самоубийство в страната, коментираха специалисти пред “Труд”.

 

Според последното проучване на “Епибул” – мащабен проект на НЦОЗА, младите хора от 18 до 36 години страдат от психични разстройства все по-често в сравнение с миналото.

 

Има няколко основни вида тревожни разстройства – паническо, посттравматично, натрапливо, генерализирано тревожно разстройство.

 

Когато тревогата стане постоянна и безпричинна обаче, тя се превръща в проблем.

 

Една от основните причини за този проблем е отглеждането и израстването на поколенията в една несигурна среда на несигурна държава. Това обясни пред вестника психиатърът д-р Владимир Сотиров, основен обучител на семинари, в рамките на проекта “Отговорна игра”, насочен срещу хазартните зависимости. Употребата на наркотици е негативен ефект от опита на младите да се справят с това, добави експертът./" Труд"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев