Община Сливен

Сливен е в средата на класацията Индекс на местната система за почтеност

------------------------------------
17.12.2016 / 20:06

С коефициент 3,13 Сливен е в средата на класацията „Индекс на Местната система за почтеност - 2016". Изследването е направено от Асоциация "Прозрачност без граници" по повод Международния ден за борба с корупцията.

Индексът представя сравнителна картина на антикорупционния капацитет, роля и значение на общински съвет, кмет, общинска администрация, политически партии, органи на съдебна власт, полиция, бизнес, медии и гражданско общество в 27-те общини - областни центрове в България.

 

Като най-почтени са се представили Стара Загора и Бургас (3,57) и София (3,48). Общата стойност на индекса на Местната система за почтеност за 2016 г. е 3.17 точки при максимална стойност 5.

 

Индексът регистрира минимално повишение спрямо резултата от 2015 г. (3,14). Кюстендил, Силистра и Варна са на дъното на класацията с най-слаби показатели за отчетност и почтеност. Като цяло има понижаване на оценките на общинските съвети.

 

Сред добрите примери са Бургас, Габрово, където прякото взаимодействие и доброто сътрудничество между кмета и общинския съвет дават водещи стойности на прозрачност и на публичност в работата и ефективност дори в работата на двете институции. Като цяло хората са недоволни от механизмите за обратна връзка с органите на местната власт.

 

От изследваните 27 общини само в 5 функционират местни омбудсмани, които са с най-висока оценка като влияние върху местната администрация. "Дарик"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев