Община Сливен

Сливенският митрополит Йоаникий получи награда за „Сграда на годината“ 2016

------------------------------------
15.12.2016 / 08:15

На 13 декември т.г. Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий получи за новопостроения храм „Успение Богородично“ в гр. Ямбол най-голямото отличие – статуетка и грамота от Националния конкурс „Сграда на годината“.

На тържественото събитие в Ивент център „Парадайз“ се събраха близо 1000 човека, които са водещите в България инвеститори, строителни компании, архитекти и други участници в строително-инвестиционния процес.

Националният конкурс „Сграда на годината“ е най-престижното събитиe в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата и всяка година отличава най-добрите постижения. Той се организира от ГРАДЪТ Медиа Груп под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството с подкрепата на браншовите организации в областите на проектирането и строителството - КСБ, КАБ, САБ, КИИП, а медиен партньор на събитието е БНТ.

Най-значимите реализации в България през годината преминават през оценка на авторитетно жури от уважавани представители на професионалните общности.

На тържествената церемония митрополит Йоаникий получи награда в категория "Паметници на културата" и след като прие статуетката се обърна към стотиците присъстващи като подчерта, че православният храм е не само сграда, която говори за земното, но е част и от небесното битие.

„Когато стоим в храма мислим, че сме на небето, Богородице Дево!" – каза митрополитът и пожела:"Духът и чистотата, духът и добротата не трябва да бъдат загасени, защото тогава настъпва мрак в душите и неуспехи в живота“- каза още архиереят.

Първата копка на храм „ Св.Успение на Пресвета Богородица” в квартал „Аврен“ гр. Ямбол е направена на 1 ноември 2010 година. Храмостроителството е започнало с проект на покойния вече архитект Семерждиев, който е дарил своята професионална работа. Храмът е изграден на два етажа като в приземния е устроен параклис, посветен на св. Николай Мирликийски Чутотворец.

Строежът е осъществен с основното ктиторство на сем. Кольо и Христина Колеви, които самоотвержено са работили в памет на своя син арх. Жельо Колев. В красивата и голяма сграда се предвижда оформянето на галерия, канаския (църковен магазин) и църковно училище. Ръководител на строителните дейности е председателят на храма протойерей Янко Янков.

Официалното откриване на храма бе извършено от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий на 2 февруари 2016 година ,когато се празнува големия Господски празник Сретение Господне.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев