Община Сливен

Десислава Танева – Бизнес дамата. Българските фермери й вярват

------------------------------------
14.12.2016 / 10:00

“Не съм се борила да ставам министър, нито съм имала политически амбиции навремето, когато влязох в ГЕРБ. Бях поканена вследствие на биографията, която вече си бях създала в провинцията.” Това казва за себе си земеделският министър в оставка Десислава Танева. Бизнес дамата от Сливен управляваше 61 фирми под шапката на “Мел инвест холдинг”. Като негова шефка Танева е била и бизнес дама на 1998 г.,а наградата й връчва тогавашната президентша Антонина Стоянова.

Участието й в бизнеса попречи на Танева да стане министър в първия кабинет на Бойко Борисов. И въпреки че беше посочена от него като кандидат за поста, той беше зает от Мирослав Найденов часове преди гласуването.

 

“Тя знае, може и един ден ще бъде министър”, коментира тогава Борисов и две години по-късно се реваншира на Танева.

 

Тя пък доказа, че е вярна на ГЕРБ. “Аз съм министър в момента по политическо решение на ГЕРБ. Аз първо съм избрана за народен представител от ГЕРБ и бих могла да кажа, че бих участвала в правителство, което е направено с мандата на ГЕРБ. Това е въпрос на политическа отговорност”, заяви Танева на въпрос дали би участвала в служебен кабинет.

 

Опитът й в частния бизнес й помогна да ръководи едно от мегаминистерствата у нас, в което влизат много и специфични браншове, всеки от който иска да е приоритетен. В аграрния сектор се разпределят и най-големите суми по европейските програми за България, както и държавни субсидии. Затова не липсват и скандали.

 

Заради един от тях Танева получи Златен скункс от “Господари на ефира”. Става въпрос за обществената поръчка за джиповете за 200 000 лв., поръчани за горските стопанства. Търгът е спечелен от съученик на земеделската министърка. Танева отказа да го спре, като обясни, че джиповете са предназначени за скъп ловен туризъм.

 

С желязна ръка обаче министърът освободи шестима ръководители, организирали семинар в Несебър, протекъл по начин, който не е съобразен с обявения ден на национален траур за жертвите от с. Хитрино.

 

Въпреки скандалите земеделието изпраща една от най-добрите си години с ръст в почти всички сектори. Рекордна реколта от пшеница от 1980 г. насам, двойно повече добиви в “Зеленчукопроизводство” и 50% увеличение на площите с трайни насаждения.

 

Дори в сектор “Животновъдство” има ръст, въпреки че изкупните цени на млякото паднаха много тази година. има нарастване и на заявените за подпомагане животни, както и на броя на фермите у нас, показва отчетът на земеделското министерство.

 

Безспорен успех за ведомството е Законът за храните, който е важен както за индустрията, така и за потребителите. В земеделието бяха направени съществени промени и в субсидиите за обработваема земя. Фермерите вече могат да кандидатстват за тях само ако имат акт за собственост на земята или договор за наем. Агроминистерството приключи и старата Програма за развитие на селските райони и започна отварянето на мерки по новата програма.

 

За следващия министър остава да довърши Кодекса за земята, който трябваше да обедини разпокъсаното законодателство за ползване на нивите у нас.

 

Шампион на корта

Любимото хоби на Десислава Танева е тенис на корт. Дори участва в аматьорски турнири в родния си град Сливен, които печели. “Тенисът ме кара да забравям голяма част от неприятностите”, признава тя. И допълва, че никога не е заставала на корта срещу премиера Бойко Борисов.

Трудно намира време и да приготви любимите си ястия – катми на сач и картофена яхния, които е приготвяла нейната баба.

Танева е завършила икономика в Университета за национално и световно стопанство в София и право в Бургас. Израснала е в семейство на учители – майка й преподава български език, а баща й – математика.

 

За нея

Перфекционист

 

Тя е перфекционист. За пръв път имаме администрация, която отговаря бързо, без да се бавят преписки. Интересува се и навлиза дълбоко в проблемите в сектора и е готова винаги да даде точен коментар.

 

Инж. Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното

 

С нея се работи лесно

Добър професионалист, с когото лесно се работи. Успявахме да постигнем съгласие по важни за бранша въпроси, въпреки че земеделието е ресор, включващ много специфични сектори.

 

Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара

Реагираше на исканията ни

 

Тя направи много за сектора плодове и зеленчуци, но тук има едно “но”, което съм й споделял: за нашия бранш има да се прави още много. Аз най-вече апелирах към министерството да оправят пазарните отношения за бранша.

 

Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите

Имахме добър диалог

 

Имахме добър диалог с нея. Силните й страни бяха стартирането на Закона за храните, консултативният съвет за храните и това, че сформира доста добър екип за работа в министерството на земеделието.

 

Атанас Урджанов, пpeдceдaтeл нa Acoциaциятa нa мecoпpepaбoтвaтeлитe

Коректност и колегиално отношение

 

Изпълни своя поет ангажимент за изработване на нов Закон за храните. И за първи път в съвременната история на България изработихме проектозакон за контрола на храните “от нивата до трапезата”. Аз отдавам своята признателност за коректността, колегиалното отношение и добрата пряка връзка с нея.

 

"Труд"
 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев