Община Сливен

5 години след кончината на актьора Велко Кънев, почетен гражданин на Сливен

------------------------------------
12.12.2016 / 09:16

На днешния ден преди пет години "угасна" звездата от „Оркестър без име” Велко Кънев.

Актьорът е изиграл над 40 роли в театъра. За образа на Кръстьо Никифоров от пиесата Великденско вино на Константин Илиев получава „Аскеер” за водеща мъжка роля през 1994 г. През 2007 г. за „Даскал“ от Жан-Пиер Допан печели втора награда на Международния фестивал на моноспектаклите „Монокъл“ в Санкт Петербург. През 2008 е поканен в Царете на комедията. На 2 октомври същата година е удостоен с орден "Св. св. Кирил и Методий"- първа степен, за заслуги в областта на културата и изкуството.

 

Велко Кънев става особено популярен в специално написания за него и останалите главни герои филм на Станислав Стратиев „Оркестър без име“. Незабравим остава и с главните роли във филмите: „Бой последен“, „Матриархат“, „Мъжки времена“, „Бон шанс, инспекторе!“, „Да обичаш на инат“ и др.

 

Заедно с Георги Мамалев и Павел Попандов създават и групата НЛО, в която по уникален начин пародират социализма, създавайки една изразителна сатира на времето и хората, живели в един абсурден свят. Тримата актьори издават и няколко плочи, които се радват на изключително голям успех и популярност. Проектът им по-късно прераства в телевизионното предаване "Клуб НЛО".

През 2010 г. проходилият като актьор в Сливенския театър Велко Кънев бе обявен за почетен гражданин на Сливен.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев