Община Сливен

Почит към паметта на художника и почетен гражданин на Сливен Йордан Парушев

------------------------------------
11.12.2016 / 17:02

Паметта на художника и почетен гражданин на Сливен Йордан Парушев бе почетена от семейството му, близки и приятели.

Роденият в Сливен художник завършва специалност „Живопис“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ при проф. Станислав Памукчиев, специализира в Художествената академия „Репин“, Санкт Петербург, Русия.

През 2001 година специализира в Париж, Сите Интернасионал дез Артс. Членува в Съюза на българските художници. В Сливен е работил като учител в Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“.

От 2004 г. е преподавател във Великотърновския университет. Доцент по изкуствознание и живопис. Ръководител на катедра „Живопис“. Йордан Парушев е един от значимите съвременни български художници. Работи предимно в областта на живописта.

След 2000 година се посвещава на колажа, като успява чрез оригиналната си техника да доближи живописта дотолкова до колажа, че неговата работа в тази област изкуствоведите определят като „живописване с хартия“. Активен участник в художествения живот, Йордан Парушев има 47 самостоятелни изложби и близо 500 участия в колективни, групови, национални и международни изложби, както и в кураторски проекти. Негови картини са селектирани и включвани в представителни изложби на съвременно българско изкуство в страната и чужбина. Художникът е носител на 17 награди, между които е и Голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов“ на Община Сливен.

Почетен гражданин на град Сливен. "Фокус"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев