Община Сливен

От читалище "Зора" почетоха паметта на основателя на Детски театър Георги Костичков

------------------------------------
11.12.2016 / 10:23

Паметта на Георги Костичков, основател на Детския театър при читалище „Зора”, почетоха от читалището. 45 години от смъртта Костичков, се навършиха на 10 декември, съобщиха от Читалището. Костичков е роден на 14 април 1895 година в град Сливен. Голямата му любов е театърът, като на сцената той стъпва още почти дете в пиесата „Гражданска смърт“ от Джиакомети. В пиесата Костичков партнира с утвърдените актьори Матю Македонски и Невена Шейтанова.

 

Избухналата балканска война нарушава нормалния ритъм на театралния живот в Сливен. От 23 септември 1912 година до 10 януари 1913 година Георги Костичков служи във временната етапна болница, като след завръщането си в Сливен участва активно в театъра, който носи името драматичен театър.

 

След пожарът в Народния театър в София, в Сливен идва Борис Пожаров с част от колегите си професионалисти. В поставените от него пиеси се включват и сливенските любители Георги Костичков, Атанас Георгиев, Атанас Николов. До 1928 година културния живот в Сливен се крепи от един полупрофесионален театър, в състава на който неизменно е Георги Костичков.

 

По решение на Съюза на артистите в България през тази година в Сливен е създаден „Областен театър“ с директор Стефан Киров. От следващата година обаче седалището му е преместено в Бургас и театърът в Сливен осиротява. На сцената на работническия театър към клуб „Христо Ботев” Георги Костичков последователно преминава през всички етапи на театъра в града, докато стигне до раждането на „любимото” дете – Приказния театър, чийто наследник днес е Детски театър при читалище „Зора”. Само за няколко години театъра вече получава признание и е субсидиран от читалище „Зора”. Към приказния театър се сформира детски оркестър и балетна трупа. Пиесата „Робинзон Крузо” се посещава от децата на десетина околни села, благодарение на подкрепата на училищните инспектори Гевгалов и Тончев.

 

На премиерата на специално написаната за театъра пиеса „Без майчини ласки” от сливенския юрист Петър Киров-Люблин, присъства Стефан Киров, който дава ласкави отзиви за пиесата, постановката и играта на артистите. И „Ламболамбушка” от Иван Балканов се играе за първи път на сливенска сцена. Приказният театър е в основата на създадения през 1945 година Държавен театър. Именно с неговия реквизит се открива първия сезон на Сливенския общински театър, който от следващата година става държавен. В него неуморният Костичков играе до 1959 година, като подготвя над 30 роли – министър Золан в „Любовта побеждава“, дядо Стоян в „Хан Татар“, Бръчков в „Хъшове“ и много други.През 1954 година заедно с Динко Карагьозов и Петко Сираков поставят началото на Кооперативен куклен театър, който обаче поради финансови затруднения преустановява скоро дейността си.

 

На следващата година Г. Костичков е режисиор в кукления театър към куртурния дом „Съби Димитров“, а по-късно и в новосъздадения куклен теaтър към дома на Народната армия.

 

До края на живота си през 1971 година Георги Костичков си остава непоправим мечтател, който с цената на много огорчения и преодолени трудности раздава красота и обич на малки и големи. "Фокус"

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев