Община Сливен

Крепост „Туида” e включена в конкурса на Министерството на туризма за атракция на 2016

------------------------------------
09.12.2016 / 13:29

Късноантичната и средновековна крепост „Туида” e включена в конкурса на Министерството на туризма за „Туристическа атракция и обект“ на 2016 година. Това e съобщила пред Радио „Фокус“ –Сливен съобщи заместник – кметът на Община Сливен Стоян Марков. Досега крепостта е втора в класацията със 18.33%.

 

Гласуването се осъществява в Интернет – страницата на министерството на адрес: http://tourismawards.bg/cat/turisticheska-atrakcia/#toggle-id-7.

 

Късноантичната и средновековна крепост „Туида” намира се на хълма „Хисарлъка” в североизточната част на Сливен. Крепост „Туида“ е най-значителният археологически паметник в покрайнините на Сливен, който води началото си от епохата на късната античност. Античното селище Туида има вековна история /от VI хил. Пр.Хр. до XIII в.н.е/, било е населявано от тракийски племена, антични римляни и средновековни българи.

Укреплението е имало много важна роля за отбраната на Римската, по-късно на Византийската, а след това и за Средновековната Българска държава. От мястото на крепостта се открива уникална гледка към величествените „Сини камъни” и към град Сливен.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев