Община Сливен

В столицата бе отбелязана 125-годишнината от рождението на сливенеца инж. Иван Иванов, бивш кмет на София

------------------------------------
08.12.2016 / 19:09

125-годишнината от рождението на инж. Иван Иванов бе отбелязана в столицата, съобщиха от областна администрация. Инж. Иванов е десет години кмет на София. Честването беше организирано от Научно-техническият съюз по строителство в България (НТССБ), съвместно със Столичната община, КСБ, БАН и други обществени организации.

В присъствието на видни представители на науката от БАН и висшите училища по строителство, архитектура и геодезия, на активни строители от близкото и далечното минало, на много граждани, акад. Ячко Иванов – председател на НТССБ, направи презентация за живота и творческото развитие на инж. Иванов – кмет на София от 1934 г. до 1944 г. От презентацията стана ясно, че в края на 1935 г. ръководената от инж. Иванов Софийска община подписва договор за изграждане на язовирната стена „Бели Искър”. Поставя се началото на язовирното строителство у нас. Инж. Иванов пише, че с вложените за строежа почти 126 млн. лв. „…в хубавата долина стена препречи водите на буйните снежни потоци и завири водите им в живо, голямо планинско езеро. Още от сега е сигурно, че водите на това създадено от човешката ръка езеро, което придава на планината нова красота и хубост, ще носят на хилядите хора в долината и Софийското поле хубост, здраве и живот през вековете”.

„В следвоенните години София започва бързо да увеличава жителите си. Тук се стичат бежанци от всички откъснати от България територии. Един от големите проблеми на столицата по това време е снабдяването с вода”, поясни акад. Иванов. „След извършване на прецизно проучване и приетия за целта закон за строителството на водопровода „Рила–София“, започва неговото изграждане. Създадената строителна дирекция се оглавява от инж. Иван Иванов”, разказа академикът. Областният управител Татяна Петкова беше поканена на честването.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев