Община Сливен

Все повече българи пазаруват и плащат онлайн, сочи проучване

-------------------------------
06.12.2016 / 15:47

Расте броят на българите, които пазаруват онлайн по няколко пъти в месеца. Увеличават се и тези, които правят плащането онлайн, а не с наложен платеж. Това показват данните от ново проучване на Visa за България.

Проучването е изготвено от "Ноема" по поръчка на "Visa Европа". Проведено е в 10-те най-големи града на страната и обхваща хора на възраст между 18 и 55 години с месечни доходи над 800 лв.

 

Онлайн пазаруването не е само преди Коледа

 

Според проучването 40% от българските потребители пазаруват онлайн по няколко пъти месечно и всеки месец, което е ръст от 7% спрямо резултатите от същото проучване, проведено преди година. От компанията посочват, че очевидно българите все повече осъзнават ползите от електронните разплащания и повишават доверието си в тях. Показателно за това е и че 20% от анкетираните посочват, че ще напуснат сайта на съответния търговец, ако той не предлага онлайн разплащане.

От Visa признават, че около месец преди Коледа има силен ръст на онлайн пазаруването, което се вижда и при други големи празници като Великден или през лятото, когато най-много хора излизат във ваканция.

"Тази Коледа почти един от всеки трима българи ще избере електронни разплащания като начин да заплати подаръци", коментира Красимира Райчева, мениджър на Visa за България. Тя допълва, че се очаква 29% от потребителите да плащат онлайн разходите си по време на празниците.

 

Какво се купува онлайн

 

Традиционно най-голям дял при онлайн пазаруването са пада на дрехите и обувките - 64%, което е ръст с 4% спрямо миналата година. Следват почивките с 40%, технологичните продукти - с 39%, и книгите - с 21%, като при тях за година има ръст от 5%. Данните сочат, че жените купуват онлайн повече книги в сравнение с мъжете, а при мъжете акцентът е върху техниката, купена по този начин. Също така мъжете обичат да купуват самолетни билети предимно онлайн, при жените това се отнася за почивките, битовите услуги, дрехите и обувките.

Има и някои категории продукти, за които българите предпочитат да плащат само онлайн - почивки (26%), самолетни билети (22%), ваучери за козметични продукти (17%) и битови услуги (16%).

 

Откъде се пазарува

 

Почти половината от онлайн покупките анкетираните правят в български електронни магазини - 45%, на големите международни търговци на дребно се пада дял от 20%, на други международни онлайн магазини - 15%, а от сайтовете за колективно пазаруване - 21%.

Най-важният критерий за избор откъде да се пазарува онлайн е безплатната доставка - за 62% от анкетираните, богатият избор на категории продукти - за 62%, наличието на сертифицираща система - за 43%, и възможностите за покупка на ваучери - за 34%.

 

Как се плаща

 

Популярността на наложения платеж за година спада с 2%, като остава предпочитан метод за 38% от анкетираните. С дебитна карта предпочитат да плащат 22% от хората, 8% - с кредитна карта, и също 8% използват платформи за електронни разплащания.

По-младите българи (18-35 г.) предпочитат да плащат онлайн за дрехи и обувки (69%), технологични продукти (41%) и детски стоки (19%). В по-високата възрастова група - от 36 до 55 г., харчат онлайн най-вече за почивка - 42%, книги - 25%, стоки - 15%, и самолетни билети - 18%. "Дневник"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев