Община Сливен

Инж. Снежана Кънева: Доброволните ни формирования са ценен ресурс за местната власт

-------------------------------
05.12.2016 / 18:11

Доброволните ни формирования са ценен ресурс за местната власт. Те са обучени, подготвени и окомплектовани да помагат в извънредни ситуации”. Това заяви инж. Снежана Кънева, началник отдел „Сигурност и управление при кризи“ в Община Сливен по повод 5 декември – Международен ден на доброволеца.

На територията на община Сливен функционират две доброволни формирования - „Железни врати” - Стара река с периметър на действие планинските села Божевци, Изгрев, Средорек, Въглен, Новачево, Градско и Бяла и „Грамадите“ – Трапоклово, съответно за района от Горно Александрово към Трапоклово, Блатец, Драгоданово, Желю войвода и Глушник. Те са регистрирани в Националния регистър, съгласно изискванията на Наредбата за реда за създаване и организиране на дейността на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях, приета с ПМС 123/25.06.2012 г.

Общият брой на доброволците е 21 души - 11 във формирование „Железни врати“ и 10 за формирование „Грамадите“. „Независимо, че са подготвени преди всичко да приложат знания и опит по ограничаване и минимизиране на рисковете от бедствени ситуации, има случаи, когато те изцяло ликвидират опасността, тъй като имат възможността да го направят и по този начин са ценен ресурс за местната власт“, коментира инж. Кънева. Тя съобщи, че предстои да бъде сформирано доброволно формирование за района на Кермен, Гавраилово и град Сливен. „Надявам се, че следващата година ще имаме възможност това да се случи. За съжаление е изключително трудно да се намерят доброволци по редица обективни причини и обстоятелства – от законовата процедура до желанието и възможностите на хората“, каза още инж. Снежана Кънева.

Инж. Снежана Кънева и Донка Славова, гл. експерт в дирекция „Образование, култура и връзки с обществеността“, присъстваха на демонстрация на действия при пожар в Гимназията по механотехника в Сливен. Събитието се проведе по случай Международния ден на доброволеца.

„Учениците и официалните гости видяха възможностите на нашата техника и организационните ни способности при ликвидиране на произшествие. Демонстрирахме провеждане на гасителни действия в кабинет 111 на Професионалната гимназия по механотехника и евакуиране на пострадал учител от първия етаж на сградата. С помощта на автомеханичната стълба беше евакуиран и учител от втория етаж. Имайки предвид задимяването при пожар, пътят му за евакуация беше „отрязан“. Той беше спасен от екипа през прозорците на кабинета“, разказа ст. инспектор Тошко Колев, началник група „Пожарогасене и спасителна дейност“ в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Директорът на гимназията Христо Христов коментира, че действията са били много добре синхронизирани. „Нашите учители отведоха всички ученици на двора. Докладваха, че няма оставени ученици в класните стаи. Пожарникарите eвакуираха двама бедстващи учители, които бяха обгазени и спасени. Екипът действа безгрешно“, каза Христов. Той посочи, че такава демонстрация се прави за пръв път в училището.

Христо Христов съобщи, че в гимназията се обучават 342 ученици.

По инициатива на ООН за първи път 5 декември – Международен ден на доброволеца се чества през 1985 година.

Кметът Стефан Радев поздравява доброволците от доброволческите формирования в община Сливен. „От все сърце Ви честитя празника и изказвам своята и на общинската администрация благодарност и възхищение от работата по общите ни дела за по-доброто състояние на община Сливен. Прекланяме се пред Вас, които с безвъзмездния си труд помагате да се подобри живота на нуждаещите се от подкрепа и помощ“, пише в поздравителния адрес кметът.

Още снимки от новината

-------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев