Община Сливен

Специалист: Старият бряст може да се разцепи! Студът и вятърът го правят опасен за преминаващите!

-------------------------------
30.11.2016 / 15:11

За спешни мерки за обезопасяване на символа на Сливен – хилядолетния Стар бряст призова Стефан Стефанов, председател на фондация "Стария бряст", съобщава Радио „Фокус” - Сливен.

Според него дървото е нестабилно и трябва да бъде оградено, за да се избегнат инциденти. Стефанов коментира, че състоянието на бряста се е влошило много през последните 2 години, когато е паднала циментова запечатка от ствола му и дървото се е пълнило с вода, без да има къде да се изтича. Студеното време увеличава опасността от разцепване на бряста.

Вътрешността на дървото е огромна хралупа. здравата част на дървото е само 5 см, а това го прави опасно за преминаващите хора, твърди Стефан Стефанов. Санитарна резитба на клоните и почистване на ствола бе направена в неделя от фирмата-консултант "Фортис Фасилити".

От хралупата са премахнати голям слой гнилостна маса и гъби. Стефанов ще отправи официално искане към община Сливен за обезопасяване и ограждане на дървото, както и за мерки за удължаване на живота му, а мненията, че дървото трябва да бъде отсечено са кощунство.

По–рано от Общината съобщиха, че ще изискат от фирмата -консултант експертно мнение за необходимостта от продължаващо укрепване и евентуални мерки за обезопасяване. Ще бъдат обсъдени всички предложени варианти. Старият бряст е един от символите на Сливен. Дървото е на около 1 000 години.

През 2014 година Брястът бе обявен за Дърво на Европа. За да се удължи животът му, Брястът бе ваксиниран срещу трахеомикоза, стъблото бе укрепено, а короната подрязана.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев