Община Сливен

Георги Вл. ПОПОВ: 24 години от оставката на Луканов подир стачката на КТ „Подкрепа”, и моят скромен принос...

------------------------------------
30.11.2016 / 10:07

Преди 24 години Андрей Луканов даде оставка след организирана от КТ „Подкрепа” мощна национална стачка. В историята този период остава като гладната зима на Луканов и масови протести навсякъде.

В един от онези паметни дни д-р Желю Желев сподели с мен, че е обезпокоен от поведението на Луканов. Последният заявил пред него, че обмисля вдигането на войската и пращането на танкове в „Нефтохима”, където се вихреше най-мощната стачка. „Ако това се случи – каза президентът – е възможна гражданска война с всички последици от това”.

Дълго разсъждавах какво да сторя. Изкушението да информираш обществото за подобен нечистив план беше огормно. Но от друга страна източник на новината бе самият президент, с всички последици от това. Бяхме свързани, бяхме приятели от години за години напред. И все пак надделя първото чувство...

В един от следващите дни вестник „Демокрация”излезе с моя публикация и челно заглавие за пъклените планове на Луканов и управляващата върхушка. Отзвукът беше огромен и развръзката не закъсня. Просто се случи с доста дни по-рано от очакваното може би. В 20 часа на 29 ноември Андрей Луканов подаде оставка. На следващия ден Великото народно събрание я прие с 258 гласа „за”, 43 „против” и 16 въздържали се.

Каква бе реакцията на д-р Желев, която ме притесняваше. „Е, малко попрекали – ми каза той с усмивка – но всъщност стана по-добре. Иначе Бог знае колко щеше да трае”. И ми изнесе кратка лекция на тема медийно поведение, подсладена с чашка грозденска ракийка...

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев